Omfattande arbete med kyrkoböckerna färdigt

Nu är det tidsödande arbetet äntligen klart.
Alla uppgifter i kyrkoböckerna från och med 1831 till och med 1930 finns numera samlade på en CD-skiva.

BODEN2007-03-12 06:00
För tio år sedan började Boden Överluleå forskarförening arbeta med projektet, som engagerat ett 50-tal personer, företrädesvis medlemmar i föreningen.
Det är åtskilliga timmar som ägnats åt att renskriva och samla alla uppgifter från kyrkböckerna i Bodens fyra församlingar i en databas.
- Det var förra ordföranden Kristina Öhman som föreslog att föreningen skulle renskriva kyrkoböckerna. Man kan säga att vi började arbetet med två tomma händer, säger projektsamordnare Björn Fredriksson.

Renskrivning först
Han är även ordförande i Boden Överluleå forskarförening, och berättar att den gamla handstilen i kyrkoböckerna kan för den oerfarne forskaren vara svår att tyda. Därför krävdes alltså först renskrivning innan uppgifterna skrevs in i datorn.
Det är ett digert arbete som forskarföreningen pysslat med i tio års tid. Alla uppgifter i kyrkoböckerna i Bodens församlingar, alltså födda, döda och vigda finns numera samlade i ett program på en CD-skiva.
- Vi visste inte från början vilket datorprogram vi skulle använda. Vi hade ett gammalt operativsystem som bara rymde 17.600 poster på ett blad.
Med tiden kom nya, större operativsystem som klarade av att lagra större informationsmängder.
- Fördelen med att ha alla uppgifter samlade på en CD-skiva är att du nu kan sitta hemma vid din egen dator och forska. Nackdelen är att du går miste om den sociala samvaron. Släktforskning handlar mycket om att fråga andra forskare om hjälp och resonera sig fram till olika lösningar, säger Björn Fredriksson.
Så här gick arbetet till:
Först skapades en databas i programmet Excel. Forskare läste uppgifterna i kyrkoböckerna på mikrokort och skrev sedan ner dem på en pappersblankett.
När ett år ur kyrkoböckerna hade skrivits av och knappats in i databasen skrevs det ut på papperskopia. Två forskare kontrolläste sedan utskriften och jämförde med mikrokortet.

Sortera databasen
Den sista etappen i arbetet bestod i att sortera databasen. Ortsnamn standardiserades och föräldrarnas namn synkroniserades.
Presentationsprogrammet, som nu går att köpa på CD-skiva, har Sveriges släktforskareförbund bistått med.
I samband med årsmötet den 4 mars gick Boden Överluleå forskarförening i mål med det tio år långa projektet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om