Prognosen från Försvarsmakten för tredje kvartalet är att 19 procent av soldaterna kommer att ha sagt upp sig innan årets slut. Detta räknat inom hela Försvarsmakten.
När Officersförbundets ordförande Lars Fresker möter soldater är de låga lönerna ständigt i fokus. "Jag trivs med min tjänst, men jag har inte råd att jobba kvar", är enligt Lars Fresker en vanlig återkommande kommentar.
Försvinner
Han menar att samtidigt som Försvarsmakten genomför utredningar och försvarsministern talar om vikten av attraktiva jobb försvinner soldaterna ut i övriga samhället.
- Det här är mycket enkelt. Det krävs en rimlig lön som inte ligger tusenlappar under andra möjliga jobb, säger Lars Fresker. Bara för att någon är intresserad av försvaret kan denne inte leva på luft. Det är konstigt att en regering som ofta ger intryck av att förstå grundläggande ekonomiska samband verkar tro att dessa inte gäller inom försvarspolitiken.
Lägstalön
Officersförbundet har gått igenom andra löneavtal på svenska arbetsmarknaden.
- Jag tycker att 20.000 kronor är en rimligt lägstalön för en soldat eller sjöman efter genomgången utbildning och provanställning. I dag är den 16.300 kronor.
För några veckor sedan summerade chefen för Arméns jägarbataljon i Arvidsjaur, Urban Edlund, de två första åren vid bataljonen med nya personalförsörjningssystemet. Han ansåg att lönerna kunde ses över, men även andra delar som boende, resor, villkor och försäkringar.