Ödehuset som blev dödens hus väntar på rivning

Ödehuset står kvar. Men så fort åklagarna ger klartecken rivs huset. Värdigt och med miljöhänsyn. Kuriren har gjort återbesök i området kring Gammelängsfortet.

Vad som skett. Bo Åström och hans fru har fortsatt att då och då promenera längs vägen som går förbi Ödehuset. Men varje gång tänker han på det hemska som skedde för ett år sedan.

Vad som skett. Bo Åström och hans fru har fortsatt att då och då promenera längs vägen som går förbi Ödehuset. Men varje gång tänker han på det hemska som skedde för ett år sedan.

Foto: Roland S Lundström

Boden2014-05-03 08:00

I morgon är det ett år sedan Vatchareeya Bangsuan försvann. Kuriren står nu utanför det så kallade Ödehuset där Missing People påträffade kroppsdelar från den 20-åriga kvinnan.

Ödehuset och området just nära blev därefter något av polisens utgångspunkt i det fortsatta sökandet efter kroppen.

På trappan till huset står två ljus och ett glas med två snäckor och några stenar, kanske rester av någon liten minnesceremoni innan vintern slog till.

100-årig byggnad

Huset är från 1910 och har stått pall bra. Stabila 50x50 centimeter stenblock bär upp byggnaden och tegelskorstenen har en nyare plåtskoning.

Bo Åström är med oss. Vi träffade honom för knappt ett år sedan inte så långt från polisens avspärrning. Han var på promenad tillsammans med frun Siv längs en rutt i området som de då och då tar. Paret bor på Rönnvägen precis nedanför berget där Ödehuset ligger.

Men dagen när Kuriren träffade Åströms tvingades de vända vid avspärrningen.

Tankar väcks

Bo Åström ryser litet när han tänker på vad som skedde för ett år sedan.

– Vi har fortsatt att promenera här och gör det ibland. Men jag tänker på vad som har hänt varje gång som jag är här, det går inte att förneka.

Bo Åström tror att det blir bra att få ett avslut.

– Ja, både på rättsprocessen och att huset rivs.

Redan i juni förra året bestämde kommunen att huset skulle rivas. Byggnaden hade blivit en symbol för något tragiskt och sorgligt. Räddningstjänsten föreslog att en ny metod skulle få prövas som gällde test av en ny släckningsmetod. Planen var att bränna ner fastigheten.

Inte passande

Nedbränning ansågs dock inte riktigt passa de sorgliga omständigheterna och i stället bestämdes att huset skulle rivas. Men inget sker förrän rättsprocesserna är färdiga, betonar tekniske chefen Torbjörn Almqvist, Bodens kommun.

– Vi är noga med att hålla koll med åklagarna.

Kommunen har rivningshandlingarna klara för anbudsförfarande. Men eftersom rättsprocesserna verkar dra ut på tiden kan detta dröja.

När kommunen via entreprenör väl genomför rivningen görs den på ett speciellt sätt med hänsyn till det som skett. Handlingar har tagits fram för att rivningen ska ske på ett värdigt vis.

– Det handlar mer om att montera ner huset än att våldsamt riva det. En försiktigare rivning jämfört med ett vanligt hus. Även miljöhänsyn ingår med el, blykablar och annat.

Prislappen är oklar, men blir troligen högre än vid ett konventionellt arbete.

Ödehuset

Huset är byggt omkring 1910 och ligger nära de gamla försvarsanläggningarna Mjösjöfortet och Gammelängsfortet. Byggnaden användes som bostad åt fortväbeln fram till 1960-talet. Fortväbeln var den som skötte den dagliga tillsynen av fästningen. Så småningom övergick huset till att bli förråd för fortmaterial. När forten avvecklades omkring 2000 tömdes fastigheten och har sedan dess stått tom. Kommunen övertog byggnaden 2006 i samband med en markaffär med Försvarsmakten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!