ÖB kräver granskning
Försvarsministern krävde åtgärder efter att ha läst Kurirens artikelserie om kvinnlig värnplikt.Nu ska försvaret granska sina utbildningsplaner, befattningskrav och kravprofiler.- Verksamheten blir effektivare med jämnare könsfördelning, säger Marie Hafström, Försvarsmaktens generaldirektör.
Så här sade försvarsminister Leni Björklund till Norrbottens-Kuriren:
- Jag tycker det är viktigt att Försvarsmakten tillsammans med Pliktverket ser till att vi får riktigt bra befattningsbeskrivningar och kravprofiler.
Nu kan Kuriren avslöja att Försvarsmakten kommer att göra en granskning. Syftet är att ta reda på om systemen i dag missgynnar kvinnliga värnpliktiga. Både regeringen och ÖB har uttryckt en stark vilja att andelen kvinnliga värnpliktiga ökar.
- Vi kommer att granska utbildningsplaner ur ett genus- och diskrimineringsperspektiv. Det gör vi tillsammans med Försvarshögskolan och Pliktverket. Vi ska också analysera våra befattningskrav utifrån ett genusperspektiv och vi ska titta på de olika kravprofilerna med hänsyn till alla de krav som vi ställer på vår pliktpersonal. Pliktverket ska särskilt titta på om man kan få fram testmetoder som beaktar de diskrimineringsaspekter som kan finnas, säger Försvarsmaktens generaldirektör Marie Hafström.
Efterfrågat underlag
Hon fortsätter:
- Statsrådet sade att vi tillsammans måste se över befattningsskrivningar och kravprofiler och det är vi helt överens om att det är det som vi ska göra. Pliktverket efterfrågar också det här underlaget som vi arbetar med. För det första tror vi verksamheten blir effektivare med jämnare könsfördelning. Samtidigt har vi som målsättning att vi vill rekrytera de mest kompetenta medarbetarna till vår myndighet. Vi är medvetna om att det finns parametrar i rekryteringsprocesserna som kanske har inslag av något som vi inte är medvetna om och som kan försvåra för nya grupper, till exempel kvinnor, att komma in i försvarsmakten. Det här måste vi bli bättre på att analysera.
Frågor måste belysas
Överbefälhavare Håkan Syrén har också tagit del av Kurirens artikelserie.
- Det är bra att det kommer upp på bordet. Frågorna måste belysas. Sedan vill jag inte gå in i de enskilda fallen.
ÖB säger dock att han känner sig besvärad över att personer på ett eller annat sätt inte känt sig komfortabla med sin situation.
- Vi gör en rad olika saker för att förbättra det här. Allt från att medvetandegöra till att öka mognadsgraden i de här frågorna till att skaffa utrustning som är ändamålsenlig för kvinnor. Allt från underkläder till vapnets utformning för att man ska kunna göra ett så bra jobb som överhuvud taget är möjligt. Dessutom har Försvarsmakten tillsammans med Försvarshögskolan och Pliktverket nyligen uttryckt en strategi i arbetet mot ogynnsamma attityder, säger Håkan Syrén.
Åtgärdsplaner
Försvarsmakten har också nyligen antagit en jämställdhetsplan som sträcker sig fram till 2008.
- Det nya i den här jämställdhetsplanen är att vi tagit fram åtgärdsplaner och sagt att det är förbandschefen som har ett tydligt ansvar. Det handlar om hur man ska se på kvinnliga värnpliktiga och deras arbetsförhållanden och hur de ska placeras, om möjligt flera kvinnliga värnpliktiga på samma arbetsplatsenhet. Det lokala jämställdhetsarbetet är väldigt viktigt, säger Marie Hafström.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!