Det firade Trafikverket med kaffe och mockarutor på en trafikplats i Norra Sunderbyn tillsammans med kommunalråd och regionråd. Norrbottens-Kuriren var på plats.
Britt-Marie Majbäck, ställföreträdande regional direktör vid Trafikverket, berättade i sitt invigningstal att 97:an en gång i tiden var en av Sveriges 100 farligaste vägsträckor. Planeringen och arbetet med att göra vägen säkrare startade redan för 20 år sedan. Därefter har upprustningen gått i etapper.
– Nu när vi har fått mitträcke hela vägen känns det ännu bättre. Det är en viktig väg för både pendling och sjuktransporter och för framtiden med de industrisatsningar och utbyggnader som kommer att ske, säger hon.
– Väg 97 är den pulsåder som vi behöver för dessa etableringar, säger Nils-Olov Lindfors (C), regionråd.
– Luleå och Boden är tvillingstäder och tajmingen är fantastisk. Vi levererar till statens tillväxt. Det är inte allmosor det handlar om, det är en satsning som kommer att betalas tillbaka till hela Sverige, säger Claes Nordmark (S), kommunalråd i Boden, glädjestrålande.
– Det här kommer så rätt i tiden, säger Luleås kommunalråd Carina Sammeli (S), lika glad som sin kollega i Boden.
I mars 2020 startade entreprenören GRK ett arbete för 550 miljoner kronor. Allt är inte helt klart, men det mesta. Vägen är breddad, det har byggts tre nya trafikplatser, säkrare busshållplatser, planfria passager, ett nytt parallellnätverk för oskyddade trafikanter, ett antal ersättningsvägar, bullerskydd och 12 kilometer mitträcken.
Som mest har ett 100-tal personer jobbat längs 97:an, berättar Patrik Wilzon, projektledare vid Trafikverket.
Vilka har de största utmaningarna varit?
– Mycket trafik att hantera under byggtiden och ett högt arbetstempo med många snabba puckar och mycket beslut som ska fattas.
Några allvarligare olyckor har inte skett, konstaterar han, trots att de fick kritik för att vägen var svår att köra på under ombyggnaden.
– En personbil körde in bakom en avstängning och in i en grushög. Men det slutade bra, ingen kom till skada.
Rolf Lindkvist, som själv har jobbat 30 år på Vägverket, kör in med sin gamla Mercedes på trafikplatsen och berömmer jobbet.
– De får fullt godkänt. De har varit duktiga, säger han, och påpekar samtidigt att det nu gäller att inte trafikanterna börjar köra för fort när vägen har blivit så bra.
Men det är inte bara väg 97 som behöver rustas. Inför bygget av H2 Green Steel kommer även en helt ny väg att byggas.
– Inom en snar framtid ska vi kunna berätta mer om den processen och hur den vägen ska dras. Men det blir längs Gruvberget, säger Claes Nordmark.
Miljöaspekten var inte något som stod i fokus den här dagen, men det finns tankar på det också, berättar Nils-Olov Lindfors. Om H2 Green Steel byggs väntas arbetspendlingen och därmed biltrafiken på 97:an öka ännu mer.
– Vi har ju startat tågpendeln, men just nu står vi i en situation då det är väldigt trångt på järnvägen mellan Luleå och Boden, där LKAB inte riktigt kommer fram med sina transporter.
Innan tåget kan öka trafiken behövs dubbla järnvägsspår.
Biogasbussar och elbussar är de miljövänliga alternativ som man vill satsa på i närtid. Han avslöjar också att det kan bli kollektivtrafikbolagen i Luleå och Boden som istället för Länstrafiken tar hand om busstrafiken mellan de två kommunerna.
– Det är något som är uppe på bordet för diskussion inom Länstrafiken och Regionala kollektivtrafikmyndigheten nu.