Nya utmaningar för vattenkraften

Vattenkraften är en utsläppsfri och förnyelsebar energikälla, men den står inför stora utmaningar i framtiden. Det menar Gun Åhrling Rundström, Svensk energi. - Vattenkraftens roll måste hela tiden omprövas.

VATTENKRAFTEN I BODEN. 1905 byggdes det första minivattenkraftverket i Ljuså. Vattenkraften i Boden har utvecklats en del sedan dess. Bilden är från Bodens kraftstation.

VATTENKRAFTEN I BODEN. 1905 byggdes det första minivattenkraftverket i Ljuså. Vattenkraften i Boden har utvecklats en del sedan dess. Bilden är från Bodens kraftstation.

Foto: Linda Kask

BODEN2008-04-19 06:00
I fredags hölls ett seminarium på Skapa i Sävast med rubriken Vattenkraft - samhället och miljön. Det hölls i samarbete mellan branschorganisationen Svensk energi, Bodens energi, BEAB och Vattenfall. Vattenkraften utgör i dag en stor del av den svenska elförsörjningen, jämfört med övriga Europa, framgick det under seminariet. Men vårt land har goda förutsättningar för elproduktion från flera olika källor, såsom biobränsle, fjärrvärme och även från kärnkraftverk, konstaterade Gun Åhrling Rundström, ansvarig för vattenkraft inom Svensk energi. - Vi har också stora landområden med långa kuststräckor som är lämpliga för vindkraft. Vi har ett stort miljömässigt kunnande. Vi kan bidra med den klimatmässigt bästa elproduktionen som en del av Europa. Framtida utmaningar
Gun Åhrling Rundström talade under seminariet om vilka utmaningar som väntar vattenkraften som energikälla, där förändringar i klimatet kanske är den största. Förändringar i klimatet kan vara både till fördel och nackdel för vattenkraften, utifrån de framtidsscenarier som finns. Ökade nederbördsmängder ger möjlighet till en högre energiproduktion.- Utredningar visar att det kan bli ökad tillrinning i delar av landet i framtiden. Det ger nya möjligheter för vattenkraften. Men det finns också områden som kan få mindre tillrinning, det måste vi också hantera, påpekade Gun Åhrling Rundström.Påverkar miljön
Henrik Adling, VD för det kommunala energibolaget BEAB, gjorde en historisk tillbakablick på vattenkraftens framväxt och betydelse för Bodens kommun. Den första så kallade minikraftstationen anlades i Ljuså redan 1905. - Min tro är att vattenkraften kommer att stärka sin ställning i ett framtida energiförsörjningssystem. All energiproduktion påverkar miljön, men vattenkraften påverkar mindre per producerad energienhet än andra produktionssätt, konstaterade Henrik Adling.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om