Nya tomter planeras på Sävastön
Nu tror Bodens kommun att strandskyddet på Sävastön upphävs. De har förändrat detaljplanerna för tomtbyggandet vid Lule älv och bedömningen är att länsstyrelsen ska godkänna den.
Fler naturområden. Längs kuststräckan nedanför golfbanan i Sävast vill kommunen skapa fem nya småhustomter. De har förändrat den förra detaljplanen och öppnat för större naturområden.
Foto:
n I detaljplanen för Hornsberg har tomterna kommit längre från stranden och ritningen omfattar även staketskyldighet och en gång- och cykelväg som ska säkra allmänhetens tillgång till marken. 14 tomter planeras att byggas.n I detaljplanen vid golfbanan har de minskat kvartersmarken till förmån för naturområden. Fem tomter omfattas i planen.Sen åberopar kommunen förändringarna i strandskyddslagen som infördes 1 juli 2009. Trots att processen startade långt tidigare och egentligen inte borde beröras. - Där betonar man det allmänna intresset och kommunens tätortsutveckling, det kan vara särskilda skäl att upphäva strandskyddet, säger Lars Andersson, chef på samhällsbyggnadskontoret.Länsstyrelsen lovar inget
Nu är det länstyrelsen i Norrbotten som bestämmer om strandskyddet ska upphävas. Christer Svärd är länsarkitekt och den som handlägger ärendet. Han har inte gått igenom handlingarna än, men tror det blir svårt att åberopa den nya lagen.- Tyvärr är det så att planer som påbörjades före 1 juli måste vi tillämpa de gamla reglerna på, säger han.Kommunens mål är att inom en längre period få fram cirka 200 tomtplatser med goda lägen längs älven, samt bygga en sammanhängande gång- och cykelväg mellan Ävbrinken och Sävastön. De vill även bygga ut trappor som gör det möjligt att komma ner till älvstranden som i dag är väldigt svåråtkomlig.- Vi ser en ökade efterfågan på tomter. Folk som bildar familj vill hitta någonstans att bo, de flyttar tillbaka och söker attraktiva tomter, säger Lars Andersson.
Nya regler ger kommunen större makt över strandskyddetStrandskyddet sträcker sig i normalfallet 100 meter från vattenkanten. Inom denna zon får man inte bygga, gräva eller göra annat som kan skada växt- och djurliv utan tillåtelse. 1 juli trädde nya regler i kraft som innebär att kommunerna får utökad rätt att besluta om dispenser. Länsstyrelserna ska pröva och kan upphäva besluten.Från den första februari 2010 kan kommunerna även peka ut strandnära "områden för landsbygdsutveckling", där inga särskilda skäl behöver anges för dispens.Källa: Naturvårdsverket
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!