Nya spektakulära bygget – en åttkantig loge

Det är inte bara höghus som sätts upp i Boden utan väldigt höga logar också. "Vi behövde en större lokal som vi kan använda för olika aktiviteter, säger Karl-Eric Johansson, ordförande, Boden Överluleå hembygdsförening.

Det sätts inte bara upp höghus i Boden utan även höga åttkantiga loger. Som den här på hembygdsområdet i Boden. På bilden syns Bertil Eriksson och Karl-Eric Johansson,  Boden Överluleå hembygdsförening.

Det sätts inte bara upp höghus i Boden utan även höga åttkantiga loger. Som den här på hembygdsområdet i Boden. På bilden syns Bertil Eriksson och Karl-Eric Johansson, Boden Överluleå hembygdsförening.

Foto: Lena Leffler

Boden2023-04-04 05:00

Funderingar på att skaffa en loge har funnits en lång tid och det var Bertil Eriksson, vice ordförande i hembygdsföreningen, som fann en perfekt åttkantig loge i Hortlax.

– Ägaren hade två logar så han kunde tänka sig att sälja den ena till oss.Han slapp underhålla logen och gillade att den skulle komma till kulturell användning, säger Bertil.

undefined
Bakom Bertil Eriksson och Karl-Eric Johansson syns den åttkantiga lokalen som är under upptimring på hembygdsområdet i Boden. " Vi får en fin stor loge som vi kan använda till många aktiviteter", säger Johansson.

Därefter utredde hembygdsföreningen kostnaderna och alla tillstånd som behövdes, både för rivning och återbyggnad på hembygdsområdet. Firman Unbyggarna var villiga att ta på sig ansvaret för allt det handfasta arbetet.

Föreningen har fått stor hjälp av representanten från Spira Mare. Finansieringen löste sig med bidrag från Jordbruksverket, EU-pengar, Leaderprojekt, Bodens kommun och hembygdsföreningen. 

– Byggprojektet startade med mark- och grundarbeten som färdigställdes i november förra året. I februari började nedmonteringen av logen och transporten till Boden, säger Karl-Eric.

undefined
Petter Sundqvist och Tomas Nyberg, delägare i Unbyggarna har tagit på sig detta ovanliga projekt. " Vi har aldrig gjort en rundloge förut men det är ett kul projekt", säger Petter Sundqvist.

Logen som nu håller på att sättas upp är cirka 150 år gammal, har en golvyta på cirka 145 kvadratmeter och en högsta höjd på cirka sex meter. Det är 34 varv med stockar gånger åtta kanter.

– En duktig timmerman från Norrfjärden har hjälpt till att fixa nya stockar för en del var ruttna. Bland annat några långa takbjälkar. Det gamla plåttaket har också ersatts med ett nytt, säger Bertil.

Som förr i tiden så borde logen ha placerats på stenblock, men det var osäkert om marken på hembygdsområdet var nog stabil.

– Så efter provtagning och diskussion så valde vi att gjuta en betonggrund. Sedan har vi fyllt upp med sten så man ser inte plattan i dag. Det blev fantastiskt bra, säger Bertil Eriksson. 

undefined
Så här långt har man kommit med rundlogen på hembygdsområdet. Sedan ska också ett plåttak på logen. Till sommaren räknae man med att kunna ha aktiviteter i logen.

Logen blir ett bra lokaltillskott för verksamheten.

– Vi kan ha marknader, utställningar, musikarrangemang, barnaktiviteter och konstutställningar, säger Karl-Eric Johansson.

undefined
Karl-Erik Johansson, ordförande i Boden Överluleå hembygdsförening är glad över bidragen som hjälpt till att få logen på plats. " Vi är nöjda att vi fick tag i en loge och att någon ville sälja den till oss".

Även för Unbyggarnas delägare Petter Sundqvist och Tomas Nyberg blev bygget en ny erfarenhet. I vanliga fall bygger de fritidshus och maskinhallar, kombinerat med markjobb.

– Det här är första rundlogen som vi gör faktiskt så det är ett jätteannorlunda projekt. Men det är fantastiskt kul samtidigt som det är en utmaning. När vi blir pensionärer kan vi gå hit och titta på logen och känna att det var kul att vara med och bidra med lite kultur, säger Petter Sundqvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!