Nya företagare bakar sockerfritt i mångkulturellt Boden
Två nya företag invigdes i går. Än en gång visar det sig att Boden är en mångkulturell plats. - Skillnaden från svenskt recept är att vi inte har socker i brödet, berättar Gafour Abbasneyad, en av ägarna till Ekonan Bageri.
NYA. Sadik Sokula och Gafour Abbasneyad är nya företagare i Boden. De har många produkter, men det gemensamma är att det inte finns något socker i brödet. Foto: LINDA KASK
Foto: Linda Kask
- Vi har ännu inte skrivit avtal med butiker, men de har fått provleveranser, säger Gafour Abbasneyad. De två ägarna var dubbelt glada på tisdagen. Naturligtvis för att kunna visa sitt företag, men även för att miljökontoret nyligen hade gett klartecken för bageriet. Med stolthet visade de runt och förklarade hur de stora bakmaskinerna fungerar. Dessutom bjöd de på några delikatesser. Bland annat ett vitt osockrat bröd med en blandad fyllning av fårost, ägg, yoghurt och olivolja. - Det heter Börek med ost, berättar Güler Gül, som är en av två som ska jobba på bageriet. Firman heter Ekonan, vilket fritt översatt från persiska betyder ekologiskt bröd. Byggts upp under ett år
Företaget har byggts upp under ett år. Under den tiden har det varit täta kontakter med Almi företagspartner. Allt för att förberedda sig som entreprenörer. Dessutom har ägarna fått ett så kallat mikrolån på 100.000 kronor. - Det är ganska många invandrare som har intresse av att starta företag i Boden. Vi är angelägna att stötta, ibland gör vi mycket och ibland lite, berättar Åke Eltoft, ordförande i näringslivsstiftelsen, samtidigt som han delar ut en present från kommunen. Det andra företaget som invigdes på tisdagen var J.A.S, som ska syssla med smide, svets och bygg. Det ligger i samma fastighet i detta vinkelbyggda industrihus. Ägaren till den firman är också invandrare.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!