Nya driftsformer för kommunal verksamhet
Fler kommunala verksamheter bör prövas i konkurrens för att öka brukarnas valfrihet. Det menar kommunalråd Olle Lindström (m).
BÄTTRE FÖRETAGSKLIMAT. Från vänster Stefan Holm, Almega, Olle Lindström, kommunalråd, Jan-Olov Nordström, Svenskt näringsliv och näringslivschef Jeanette Nilsson.
Foto: Linda Kask
Stefan Holm från Almega, en organisation för tjänsteföretagare, var en av föreläsarna. Han föredrar att kalla utmaningsrätt för initiativrätt istället. - Vi ser framför allt att initiativrätten erbjuder en mångfald för de som använder tjänsterna. Han säger sig ha svårt att se några nackdelar med att företag kan gå in och konkurrera om att får bedriva verksamhet som traditionellt hanteras av kommuner och landsting. Däremot finns det en del att se upp med.- Det är viktigt att ha en dialog. Det är fortfarande kommunen som är högst ansvarig för att ge sina medborgare den service de har rätt att kräva.Hoppas på fler
Stefan Holm hävdar att utmaningsrätten, eller initiativrätten, inte leder till privatisering, så länge det är kommunen som bekostar den verksamhet som bedrivs. Jan-Olov Nordström, regionchef för Svenskt näringsliv, uppger att det ännu inte finns någon kommun i länet som beslutat att införa utmaningsrätten, men han hoppas att fler väljer att göra det. Om kommuner och landsting möjliggör för företag att driva verksamhet på uppdrag av dem ger det i sin tur möjlighet för företagen att expandera och skapa tillväxt. - Kommuner kan aldrig själva expandera på samma sätt.Näringslivschef Jeanette Nilsson anser en kommun i en lågkonjunktur som denna måste vara öppen för alternativ som garanterar välfärden. - Om vi ska kunna fortsätta hålla hög kvalitet behövs nya organisationsformer.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!