Sveriges mästerkock 2023 har premiär den 11 januari på TV4. Amatörkockar tävlar med sina kulinariska kunskaper inför en jury. Den består av erfarna medlemmarna Mischa Billing och Tom Sjöstedt. Stjärnkocken Tommy Myllymäki är ny medlem och ersätter populära Markus Aujalay, som lämnar över stafettpinnen efter tolv säsonger.
När familjen vann Bäst i köket vann de samtidigt ett bokkontrakt. Den kom ut för ganska precis ett år sedan. Ett av recepten är på dumplings, som de fick så mycket beröm för i programmet. I trailern till Årets mästerkock skymtar de också förbi.
– De var med. Det var mina, säger Nazuk Turdieva.
Hon har behållit jobbet som svetsare, men driver en enskild firma vid sidan om sitt ordinarie jobb. Hon erbjuder sina kulinariska tjänster till enskilda sällskap.
– Mest har det varit jubileumsfester. De får säga vad de vill ha och jag kommer även med förslag utifrån vilken typ av mat de vill ha.
Familjen erbjöds att öppna en restaurang, men avböjde för de tyckte steget var för stort när de insåg hur stort det är.
– Jag är inte 18 längre. Då kunde jag jobba hur mycket som helst bara för att det var kul, men jag vill leva också och umgås med familj och vänner.
Nu har Nazuk Turdieva fyllt 29 och tycker det varit roligt att kunna utveckla sin matlagning, vara kreativ och bjuda på familjens mat under det gångna året.
I början av sommaren hörde en person av sig från produktionsbolaget och ville att Nazuk skulle fundera på om hon ville söka till Sveriges mästerkock. Hennes första spontana reaktion var "aldrig" och hon tackade för förfrågan trots stödet från familj och vänner. I Bäst i köket var familjen en stor trygghet.
– Jag har aldrig sökt till Sveriges mästerkock just för att jag inte har vågat ta det steget, att vara själv i köket.
Nazuk Turdieva tycker om sitt jobb, men brinner för att arbeta med maten. Den lågan plus viss övertalning från bästa vännen gjorde att hon nu deltar i audition till tävlingen årets mästerkock 2023.
– Jag tänkta, vad är det värsta som kan hända.
Adam Thulin och Jimmy Guos gick till förra säsongens final och bjöd då på den högsta matlagningsnivån dittills i programmets historia.
– Nivån var så himla hög och det gör mig också lite rädd. Jag vet inte om jag är kapabel att lära mig göra sådan typ av mat, men samtidigt känner jag - man lever bara en gång, säger Nazuk Turdieva.