På torsdagskvällen hölls ett möte i Perbackagården. Byaföreningen Björn Svarte har blivit den sammanhållande länken i all byakamp de sista åren. Carl-Lennart Persson sitter och samtalar vid ett bord innan mötet drar igång med några bybor och styrelseledamöter.
– Föräldrar måste agera och engagera sig och vi inom Björns Svarte hjälper till. Alla vill byns bästa och förskolan är lika viktig för alla oss som bor här, säger ordförande.
På kvällens möte ska alla tillsammans ena sig om innehållet i en skrivelse som ska skickas till kommunledningen. Utbildningsnämnden har i torsdags beslutat om förskoleutredningen och dess inriktning. Ärendet tas upp på fullmäktige den 4 april.
– Vi har ju varit med om samma sak tidigare. För tio år sedan ville politikerna lägga ned vår skola. Då blev det stormöte och tillsammans såg vi till att skolan blev kvar som vi hoppades. Nu är vi rädda att hamna i samma situation igen. Försvinner förskolan som blir nästa steg att ta skolan, säger Persson.
Kommunens argument är att det ska vara avdelningar med 15 platser per grupp mot dagens 17 platser per grupp.
– Det är den stora nydaningen. Då passar det inte att dessa små enheter ska få vara var utan då ska de bygga ut de större enheterna med fler enheter. Vi förstår inte varför man ska ta bort det som redan finns och fungerar bra som Perbackens förskola, säger ordförande Carl-Lennart Persson.
– Vi kommer att föreslå att man kan bygga ut en avdelning till på byns förskola. Finns behov att bygga till fyra avdelningar så varför inte göra det här i Svartbjörnsbyn om man även har en närhetsprincip till sitt beslut, säger bybon Elina Higberg.
Vilket Bodens kommun själva skriver på sin hemsida.
– Redan 2016 gjordes en enkät och en utredning. Hälften av de svarande tyckte att närheten var viktig och att ambitionen var att ha en radio på 2 kilometer till förskolan står det på kommunens hemsida. I utredningen går man nu ut med 3 kilometer, säger Higberg.
Bybon Bert Wiklund har haft barn och barnbarn på Perbacken och har bara hört positiva ord om förskolan.
– I dag får förskolebarnen nyttja skolans sporthall, isbana och skidspår och har 400 meter till ett utflyktsområde. Var har man annars det i Boden?, säger Bert Wiklund.
Vanessa Norman flyttade med sin man till Svartbjörnsbyn 2011. I dag har familjen utökats med en dotter på 2,5 år.
– Jag blev jättebesviken när jag hörde om förskoleutredningen. För vår dotter har inte fått någon plats än. Dottern fick börja på Rörviken i höstas men står i kö för att komma in på Perbacken. Alla som flyttar hit får inte plats på förskolan. En nedragning påverkar negativt så därför engagerar jag mig, säger Vanessa Norman.
Linda Gustafssons två-årige son Ludwig går på byns förskola.
– Nej, det känns inget roligt att höra det här. Jag har själv gått på förskolan liksom mina två bröder. Vi behöver en förskola i Björns. Vi är många unga familjer som bor här, säger hon.
Bybon och pensionären Bert Wiklund anser inte heller att Bodens kommun tagit hänsyn till generationsväxlingen i Boden.
– Man tar inte seriöst på frågan. Svartbjörnsbyn är i allra högsta grad en levande och aktiv by. Vi är många i byn som flyttat hit på 60- och 70-talet. Nu byggs det nya bostäder som folk vill flytta in im Boden och hus kommer att bli till salu. Stänger man förskolan så stagnerar också in- och utflyttning, säger Wiklund.
Byaföreningen Björn Svarte jobbar hårt för att byn ska fortsätta att utvecklas. Många svartbjörnsbor flyttar tillbaka till sin barndomsby där de växte upp och vill att även deras barn ska växa upp och gå i skola.
– Om man backar till 90-talet så har det alltid varit nödlösningar. Flera varv har man pratat om att skolan är nedläggningshotad och sedan fått hitta nödlösningar med moduler när inflyttningen ökat. Perbackagården användes också som en extra förskola en tid. Så jag tror det här med att plocka bort något i byn pågått mer eller mindre hela tiden, säger Anna-Lena Roslund.