Läs mer: Planerar för 30 nya tomter
Patrik Wallgren, enhetschef för samhällsplanering och kulturmiljö på länsstyrelsen, förklarar hur de resonerar kring jordbruksmark generellt.
– Det finns kunskapsbrister både hos oss på regional nivå och på kommunal nivå kopplat till jordbruksmark. Det som krävs för att man ska kunna ta sådan mark i anspråk utifrån hushållningsbestämmelsernas intentioner, att vi ska värna om dessa områden, är att det finns en strategi och tanke, som är långsiktig och hållbar.
Länsstyrelsen vill att kommunerna när de väljer en plats för bebyggelse gör en argumentation kring varför man väljer just den platsen och inte någon annan.
– Vi har en livsmedelsstrategi som visar att vi måste bli mer självförsörjande och det finns en tydlig trend att de som bor här uppe vill ha mer närproducerat. Någonstans måste vi möta det behovet, säger Patrik Wallgren, men tillstår att det är en utmaning.
Länsstyrelsen kan inte hindra exploateringen genom att sätta stopp för detaljplanen enbart på grund av att det är jordbruksmark.
– Vi kan bara framföra våra synpunkter tydligt och starkt. Förhoppningsvis är kommunen lyhörd, men kommunen har planmonopol, säger Patrik Wallgren och tillägger:
– Är man klok i hur man resonerar och hur man har kommit fram till beslutet så finns alltid en möjlighet att kompromissa och hitta en bra lösning. För vi ska också verka för att vi ska bygga mer bostäder så klart.
Egentligen anser han att frågan om kommunens jordbruksmark ska hanteras i översiktsplanen. Det finns ett förslag till en ny sådan plan i Boden som ska klubbas i juni.
– Vi har haft en dialog med Bodens kommun kring det här, så de vet hur vi resonerar och tänker. Det finns också en kunskapslucka hos oss själva där vi behöver göra en resa för att få en regional bild hur vi ser på jordbruksmarken totalt sett. Det underlättar också kommunens planering kopplat till de här frågorna.
Tycker du att kommunen har tagit tillräcklig hänsyn till jordbruksmarken i förslaget till översiktsplan?– De har gjort en god ansats och gjort en inventering vad de har för jordbruksmark i kommunen som helhet. Man behöver också göra en analys utifrån nuläget och bestämma vad kommunen vill strategiskt och långsiktigt med jordbruksmarken.
Patrik Wallgren vill att kommunen ska våga peka ut områden där man ska vara restriktiv med ny bebyggelse.
Tycker du att de gjort det?– Vi har inte sett det färdiga förslaget kopplat till det. Men jag vet att de har den frågan på bordet.
Riksintresseutredningens förslag "Planering och beslut för hållbar utveckling" har varit ute på remiss. Remisstiden gick ut sista februari.
– Där har man även tittat på jordbruksmarken, antingen att man ska göra den till riksintresse, vilket många motsätter sig även jag, eller att länsstyrelsen ska få rollen att kunna ha en ingripandegrund för jordbruksmarken och det skulle ge oss ett maktmedel att styra det mer tydligt. Men där är vi inte än, säger Patrik Wallgren.
Fotnot: Hushållningsbestämmelserna som länsstyrelsen hänvisar till ingår i miljöbalken.