Ny dykning i Flarkån efter försvunne Mikael

Tio dagar dagar har gått sedan haradsbon Mikael Simonsson försvann spårlöst från Notsel. Anhöriga hoppas på mer resurser, men litar på att polisen gör sitt jobb. "Vi vet att han synts till sist i stugan så polisen bearbetar de tipsen", säger systerdottern Elina Sundqvist.

Polisen gjorde en ny dykning under fredagsnatten, i Flarkån som flyter förbi sommarstugan där Mikael Simonsson försvann.

Polisen gjorde en ny dykning under fredagsnatten, i Flarkån som flyter förbi sommarstugan där Mikael Simonsson försvann.

Foto: Lena Tegström

Boden2020-07-21 16:00

Polisen fortsätter att söka av området runt sommarstugan i samverkan med Missing People under tisdagen och följer upp konkreta tips. Det görs även en kartläggning av Mikael Simonssons sista timmar innan försvinnandet.

– Det är det som gör att polisen inte kan utgå helt från sommarstugan. Vi vet med största säkerhet att det är den sista platsen som han setts på utan att röja polisens sekretess, säger Elina Sundqvist.

Enligt henne körde inte Mikael bil till stugan själv utan fick skjuts dit. Om han lämnat stugan måste någon ha skjutsat honom.

– Den personen borde då trätt fram och sagt det. Det går alltid mycket rykten och familjen vill undvika spekulationer kring Mikaels försvinnande, säger Elina Sundqvist.

I dagsläget har polisen valt att inte nyttja hemvärnet och försvaret i sökinsatsen.

– Vi har svårt att förstå att man inte gör det för vi vill att alla resurser ska sättas in. Vi anhöriga litar dock på att polisen gör sitt jobb och har fått en lägesbild. Men polisen sitter säkert på information som vi inte får ta del av, säger Elina Sundqvist.

Enligt Patrik Hellberg, tf områdeschef för polisen Luleå/Boden har polisen gjort bedömningen att den typen av räddningstjänst som den här insatsen siktar in sig på inte går under räddningstjänst och den lag som gäller. 

– Första dagarna letade vi både med polishelikopter och drönare. Missing People var på plats med markpersonal och hade ett bra sök, säger Hellberg.

Enligt Hellberg har polisen i dag fått in en del uppgifter i olika riktningar som ska peka ut var den här försvunne personen ska ha befunnit sig. 

– Den biten kan jag inte gå in närmare på för parallellt med eftersöket pågår en förundersökning.

Har man tagit in någon person till förhör angående försvinnandet?

– Vi har inte tagit in någon person däremot har vi hållit förhör med en rad personer, säger Hellberg.

Är det personer som senast varit i kontakt med den försvunne?

– Nja, alla personer som vi anser kan tydliggöra bilden för oss har vi hållit förhör med, säger Hellberg.

Polisen har även genomfört en till dykning i Flarkån under fredagsnatten.

– En kriminalsökhund markerade i vattnet. Dyket startade på fredagskvällen och pågick hela natten till fem på lördagsmorgonen. Vi fick dock ingen indikation vid det tillfället så just den markeringen är utdömd. Helikoptern kommer att fortsätta nyttjas när tillfälle finns för att biträda vårt sök, säger Hellberg.

Vad tror polisen ligger bakom?

– Ja, när vi utreder så tittar man på om det kan vara ett brott, olycka av något slag och det tredje att personen frivilligt håller sig undan. Det är vad vi kan förhålla oss till utifrån de spår vi ser, säger polischefen.

Enligt Elina Sundqvist verkar inte polisen helt släppt teorin att den försvunne kan ha fallit i vattnet.

– Men polisen hittar verkligen ingenting, inte ens en sko. Så vi funderar var han kan vara. Det gick inte heller att sätta en undervattenskamera på en båt för att söka igenom Flarkån. Det krävs i så fall två meters djup och ån är inte så djup, säger Sundqvist.

Hon tycker att hela försvinnandet är märkligt. 

– I stugan ser allt ut som vanligt. Min morbror gick bara ut ur stugan och kom inte tillbaks, säger Mikaels systerdotter.

Försvunne Mikael Simonssons systerdotter Elina Sundqvist säger att anhöriga måste förlita sig på polisens arbete.
Försvunne Mikael Simonssons systerdotter Elina Sundqvist säger att anhöriga måste förlita sig på polisens arbete.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!