Detaljplaner för H2 Green Steel överklagas till domstol

I mitten av november var förhoppningen att detaljplanerna för Boden Industrial Park där H2 Green Steel byggs skulle ha vunnit laga kraft. Istället skickas de nu till mark- och miljödomstolen för överprövning. Totalt nio personer har överklagat.

Här i Boden Industrial Park förbereder H2 Green Steel redan bygget av ett nytt stålverk. Nu är detaljplanen för området, liksom detaljplanen för infrastrukturen dit, föremål för överklagningar som ska prövas i mark- och miljödomstolen.

Här i Boden Industrial Park förbereder H2 Green Steel redan bygget av ett nytt stålverk. Nu är detaljplanen för området, liksom detaljplanen för infrastrukturen dit, föremål för överklagningar som ska prövas i mark- och miljödomstolen.

Foto: Bodens kommun

Boden2022-11-15 16:15

17 oktober antog ett enigt kommunfullmäktige i Boden de två detaljplaner som är avgörande för H2 Green Steels etablering i Boden. Men detaljplanerna har stött på patrull. 

Åtta privatpersoner har överklagat den ena detaljplanen som gäller infrastrukturkorridoren med väg- och järnvägsdragningen fram till Boden Industrial Park. Ytterligare en person har överklagat den andra detaljplanen som gäller själva industritomten.

– Vi är inte förvånade, säger Lars Andersson, plan- och exploateringschef i Bodens kommun.

Detaljplanen för Boden Industrial park är en av Sveriges största någonsin. Området som har utretts är 550 hektar stort, vilket motsvarar drygt 1 000 fotbollsplaner av normalstorlek.

Vid samrådet och även under granskningstiden har 200 personer inkommit med synpunkter och förslag. 

– Jättekul att så många har engagerat sig i den demokratiska processen. Det har handlat om olika frågor, men främst var stålverket ska byggas, säger Cecilia Kvibacke, utvecklingsansvarig vid kommunen för Boden Industrial Park. 

I ett uttalande på kommunens hemsida sa hon nyligen: "Att vi nu är i mål med detaljplanen innebär inte slutet på projektet, utan bara starten på nästa fas. Bland annat en ny fördjupad översiktsplan av norra Svartbyn, Erikslund och Fagernäs. Där vill vi ha in på förslag på hur stadsdelarna kan bli ännu mer attraktiva att bo i."

I samma text på hemsidan står det att detaljplanerna vinner laga kraft i mitten av november och att då kan bygglovsprocessen starta.

Men så blev det alltså inte. I dagarna skickar Bodens kommun över en tjock lunta digitala handlingar till mark- och miljödomstolen för prövning med anledning av de överklagningar som inkommit. 

– Vi hade förväntat oss att några skulle överklaga. Det är en del i den demokratiska processen att man har rätt att få det prövat i en högre instans, säger Lars Andersson.

Hur mycket försening kan överklagningarna orsaka?
– Jag skulle säga att det inte blir någon försening. Vi hade räknat med det och samtidigt är vi ganska övertygade om att ärendet behandlas snabbt i mark- och miljödomstolen med tanke på hur viktig frågan är.

Utesluter du att domstolen skulle kunna hålla med någon av dem som har överklagat?
– Vår bedömning är givetvis att vi kommer att få rätt i en överprövning. Men det är en sak som är upp till domstolen att pröva.

En av de som har överklagat menar att kommunen har tagit mer hänsyn till orkidéerna i skogen än till människorna som bor i området – vad tänker du om det?

– Jag vill inte uttala mig om hur vi kommer ställa oss till det. Vi tycker att vi har gjort en bra avvägning och det som normalt sett händer nu är att vi får yttra oss till mark- och miljödomstolen och då kommer vi att kommentera deras överklagningar i samband med det.

Kan det bli så att ni kan behöva modifiera detaljplanen om domstolen exempelvis skulle tycka att ni måste flytta järnvägen 30 meter –och finns det möjlighet till det i så fall?

– Då är vi kanske inne på en helt ny process. Men låt oss ta en sak i taget.

I en parallell prövningsprocess väntar H2 Green Steel på sitt miljötillstånd från mark- och miljödomstolen för att få starta ståltillverkning och vätgasproduktion. Bolaget har redan fått en byggdom av samma domstol, så bygget är i full gång sedan i somras.

Detaljplaneprocessen

En detaljplan prövar lämpligheten av mark- och vattenanvändningen i ett område och innehåller bestämmelser om hur marken får användas. 

En fördjupad översiktsplan är kommunens långsiktiga verktyg som visar viljeinriktningen för mark- och vattenanvändningen. 

De frågor som behandlas i en fördjupad översiktsplan är exempelvis vilka områden som ska bevaras, bebyggas och hur de ska bebyggas, vilka områden som behöver särskilt skydd vilka miljörisker det finns och hur dessa ska beaktas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!