Det finns onekligen flera gemensamma nämnare mellan batterifabriken i Skellefteå och stålverket H2 Green Steel, sedan några dagar tillbaka omdöpt till Stegra, i Boden.
I båda projekten är den svenske finansmannen Harald Mix en av grundarna och har haft central betydelse för att säkra finansieringen. Båda företagen fokuserar på grön industriproduktion i norra Sverige, har fått statliga kreditgarantier och står inför liknande utmaningar när det gäller energiförsörjning, infrastruktur och kompetensförsörjning.
Det gick inte heller många timmar innan spekulationerna om hur den gröna omställningen totalt sett skulle påverkas av krisen hos Northvolt och de mörka rubrikerna lät inte vänta på sig:
"Håller en grön bubbla på att spricka?" (SVT).
"Är den gröna omställningen snart ett minne blott?" (Dagens PS).
"Di erfar: Oro för att Northvolt-krisen smittar av sig" (Dagens industri).
Men påståenden om att likheterna skulle vara detsamma som att stålverket i Boden också som ett brev på posten kommer att drabbas av en kris slår kommunalrådet Claes Nordmark (S) ifrån sig.
– Det är så klart väldigt tråkigt att Northvolt har utmaningar. Batterinäringen är en speciell bransch, det är ganska tuff konkurrens och det är tekniskt utmanande. Vi får hoppas att det går till sig för dem och nu känns det som att det kommer att lösa sig i och med att Volkswagen backar upp Northvolt.
Men, understryker Claes Nordmark, varje projekt i den gröna omställningen är sitt eget utan ömsesidigt beroende av varandra och stålindustrin står stadigt på egna ben och har lång tradition.
– Det har tillverkats stål i Norrbotten under oerhört lång tid, så det är en bransch som har funnits väldigt länge. Också vätgastekniken som ska användas i ståltillverkningen hos Stegra är väl beprövad, även om man tidigare på andra platser i världen har använt naturgas, men tekniken och kunderna finns redan.
De som nu börjar varna för "ett nytt Stålverk 80" är fel ute menar han.
– Ibland vill nationella aktörer, kanske främst debattörer i nationell media, klumpa samman allt som har med den gröna industriomställningen till en och samma grej, och säga att nu är den körd. Men det stämmer inte.
LKAB:s, SSAB:s och Stegras satsningar berörs inte direkt av Northvolts utmaningar enligt Claes Nordmark.
– För specifikt Bodens del kan jag säga att vi inte har fått några signaler alls från Stegra om att det skulle finnas några problem, utan allt går enligt planen.
Men både batterifabriken och stålverket har kunder i bilbranschen, är inte det en betydande likhet ändå?
– Stegra har många fler kunder än i bilbranschen. Stålet ska användas på alla möjliga områden, så det är en stor skillnad om du jämför med Northvolt.
Han blir irriterad över alla pessimistiska uttalanden.
– Det är tröttsamt, rent ut sagt bakåtsträvande. För vad är alternativet? När olyckskorpar kraxar om att "nu blir det ingen grön omställning när Northvolt har problem" och det finns de som vill dödförklara allt, tycker jag att man måste titta på hur vår planet mår. På de extrema väderfenomenen, översvämningarna i Centraleuropa och värmerekorden i Arizona. Mänskligheten måste ställa om industrin.
Gamla industrier med höga utsläpp kommer snart vara ett minne blott, förutspår han.
– Priset på att släppa ut koldioxid kommer att öka allteftersom, så de blir olönsamma. Industrin ställer om därför att det är ett måste.