Norskt tänk kan ge Norrbottens turism näring
Shopping, sol och bad? Jodå. Men gärna naturupplevelser, fast utan resepaket. Så ser Alf-Arne Harjo på norsk turism i länet.
övriga Europa var människor mycket upptagna av karriär och arbete. Norge stack ut. Norskt gott liv heter fritid och semester, betydligt mer än hög utbildning och bra karriär. "Måste bli bättre"
Sex veckors semester gäller. - 27 procent gjorde en längre semesterresa på hösten, säger Alf-Arne Harjo. Exempelvis för shopping. Detta är okänt för turistnäringen i Norrbotten. Här finns alltså potential för länets besöksnäring. Liksom vårvintern. Vid påsk åker norrmännen till fjällen, ofta under elva dagars ferie. - Vi måste bli bättre på att visa fram vårvintern i Norrbotten. Här finns samma förutsättningar för skidor och sol som i Norges fjäll där det är helt hopplöst att få tag på hotellrum kring påsk. Norrmännen tror att Norrbotten nedanför fjällen är som hemma vid kusten. De tror att det är milt och inte lämpat för vinteraktiviteter. - Gör en vinterfilm hur det ser ut i mars-april, råder han turistnäringen. Dela ut den gratis till norrmän när de besöker länet. Fårflock
De mer individualistiskt lagda norrmännen tänder inte på gruppturism, paketresor och guidade turer. Ytterligare en sak för turistbasarna grunna på. - Norrmannen vill inte gå i fårflock, utan vill göra på sitt eget sätt. Tipsa i stället om vad som finns att göra. En i branschen kom till mig och sade: Norska turister är inte intressanta. De köper inte våra turistpaket. Alf-Arne Harjo anser att turistnäringen i Norrbotten agerar fel. Man försöker få norska besökarna att anpassa sig till de system som är uppbyggda. Gör de inte det är de inte intressanta. - I stället borde man lära sig litet om skillnaderna mellan Norge och Sverige. Vilka är människorna som bor i Norge? Hur bor de? Var ligger semesterperioderna? Omvärldskunskap, alltså. Norge då?
Alf-Arne Harjo deltog en gång i en träff med turistfolk i en av länets kommuner.
Resonemanget gick om satsningar på Nederländerna, England, Italien. Efter någon kvart blev han smått irriterad, reste sig och sade: - Om ni vänder er 180 grader så har ni en hel landsdel med en halv miljon männi-skor. De ser Norrbotten som ett paradis. Ni har inte nämnt Norge alls. Då blev det knäpptyst. Vildmarken
Småkommunerna har en chans också. Där finns vildmarken. Dessutom drar sig nordnorska bilister för att köra i "storstaden" Luleå. - När jag får besök från Nordnorge måste jag möta i Persön och ledsaga dem in till stan. Och varför går det så bra för Boden? Jo, staden är mindre och har campingen på gångavstånd från centrum. De behöver inte trassla med bilen inne i trängseln.
Norrbottniska och svenska kunskaper om Norge är dåliga. Norrmän har svårt att läsa svenska. Informera gärna på norska. De gillar vildmark och natur. Eftersom leder och grillplatser är mindre vanliga i Norge är sådana bra dragplåster. Otroligt mycket skrivs om Sverige i Norge. Skärgården i Norrbotten gör norrmännen lyriska. Men bättre information efterlyses. Inkomsterna i Norge ökar. I år får varje löntagare i snitt motsvarande 53.000 svenska kronor i semesterersättning. Det mesta spenderas på semestern. Försämrat läge och oro i "Syden", solländerna, och askmoln talar för resor till grannlandet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!