Nöjespark planeras vid gamla Ing 3

Nöjespark i Boden.
Nu har fastighetsbolaget Pionjären börjat skissa på projektet.
Pionjären förvaltar och utvecklar gamla Ing3-området.
Även en satsning på ett bostadsområde på gamla värnpliktsparkeringen planeras.

BODEN2006-12-30 06:00
När försvarsmakten bestämde sig för att koncentrera verksamheten till området norr om Bodån avvecklades hela det väldiga Ing3 och AF1-området. Det handlar uppvärmda lokaler på totalt 64.000 kvadratmeter.
Kommunen utnyttjade förköpsrätten och köpte området och sålde det sedan vidare till Peab. Ett dotterbolag till Peab, Pionjären AB, äger numera fastig­heterna och marken. Bolaget ska förvalta och utveckla området och byggnaderna.
Thomas Hortlund, VD, berättar att en stor del är uthyrt.
- Det som vi inte ännu kunnat hyra ut är kaserner och den stora matsalen. Även en del kontorslokaler är lediga, säger han.
Målsättningen för Pionjären är att utveckla området och när den stora affären gjordes strax före valet talades det om både multiarena och nöjespark. Ett vattenland fanns också med i planerna.

Bygge till våren
Multiarenan projekteras i dagsläget och under förutsättning att man kommer överens avtalsmässigt så börjar bygget någon gång i april-maj 2007. Inom kort startar även utredningen av en nöjespark.
- Vi ska ta fram en kalkyl men vi kommer inte själva driva en nöjespark, det får de som kan branschen göra. Vi ska prata med de aktörer som i dag driver nöjesparker, säger Thomas Hortlund.
Detaljutformningen får också branschfolk sköta, menar han.
Om nöjesparken förverkligas så bedömer Pionjären att det även kommer att behövas ett hotell på området.
Det gamla militärområdet där ingenjörstrupperna och helikopterskvadronen tidigare huserade ska förvandlas till en stadsdel. Försvaret hyr i dagsläget en hel del byggnader på området, bland annat verkstäder, garage och förråd. Om två år löper större delen av försvarets hyreskontrakt ut. Planer finns att bygga nytt på I 19-området samt på södra sidan av älven. Pionjären har även försökt hyra ut rum till försvaret och den personal som ska ingå i Nordic battle group.
- Försvaret har dock sagt att man i stället vill bygga egna baracker på I 19-området, säger Thomas Hortlund som har svårt förstå logiken i att bygga nytt i stället för att hyra redan befintliga lokaler.

Potential finns
Planer finns nu på att skapa ett bostadsområde på den gamla värnpliktsparkeringen.
- Antingen blir det villor, radhus eller bostadsrätter eller en kombination. Vi har påbörjat arbetet med detaljplanen för det området.
Han tycker Boden är på rätt väg, men ännu saknas en del pusselbitar.
- Det här området har bra potential och om fem år vet vi åt vilket håll vi är på väg, säger Thomas Hortlund och fortsätter:
- Bodens problem är att det finns för många lediga lokaler och för lite folk. Hyresnivåerna blir därför dåliga. Vår verksamhet går runt men skulle försvarsmakten försvinna som hyresgäst får vi problem, om vi inte hittar nya hyresgäster förstås. Det är det som är utmaningen och jag tror på att hitta fler små företag, och gärna något större. Det är dock inte realistiskt att tro att det ska dimpa ner en stor Scania­fabrik här på området.
Fakta Ing 3-AF1-området
Bodens kommun köpte i somras området av Fortifikationsverket och sålde det vidare för 15 miljoner kronor till Peab. Det handlar om ett 113 hektar stort område och totalt 84.000 kvadratmeter lokalyta.
I dag finns följande hyresgäster på området: Asfaltbeläggning (äger en hangar), grossistföretaget MJ Trading, Norrbottens skyttecentrum, Amtex, Vattenfall service, BAM, BD gods, Försvarsmakten och Fortifikationsverket.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om