På dagen 116 år sedan Eyvind Johnson föddes invigdes parken med hyllningstal och musikframträdande av Carita Lund och Gustaf Löfgren. Eyvind Johnsonparken ersätter tidigare Kungsbroparken.
– Eyvind Johnsonsällskapet har under många år gjort många bra saker och fortsätter att göra det, men vi från kommunens sida kan göra mer och det här är ett steg, sa kommunalrådet Inge Andersson (S).
Inge Andersson berättade också om Eyvind2016 Norrbottens författar- & berättardagar som kommer att arrangeras den 25-26 november. Norrbottens-Kuriren har tidigare berättat om den nya festivalen som ska ersätta litteraturmässan.
– Det här är ett sätt från kommunens sida att tala om för alla att vi har en nobelpristagare i Boden. Vi måste bli bättre på att göra det och samtidigt ära Eyvind Johnson för det han gjorde.
Kommunalrådet hyllade inte bara Eyvind Johnsons författargärning utan lyfte även fram hans ställningstagande mot nazismen och fascismen.
– Han var en av dem som under 1930-40-talet tog upp kampen mot de mörka krafterna. Han gjorde det i både tal och skrift och ställde sig därmed på medmänsklighetens sida, sa Inge Andersson.
– Det finns anledning för oss även i denna tid att fundera över vad det är som händer runt omkring oss, fortsatte han och påpekade att de mörka krafterna återigen börjat få fäste i Europa, i Sverige och i Boden.
Eyvind Johnsonparken vill han se som någonting mer än en hyllning till författaren.
– Se den också som en symbol för medmänsklighet.