Videon är inte längre tillgänglig
Ossi går nu på Kristallkulans förskola i Boden. Han har en måttlig hörselnedsättning på båda öronen och fick hörapparater för två år sedan.
– Det blev ett lyft för honom, säger mamma Peppi Nash. Från att vara pojken som stod bredvid och tittade vad andra gjorde blev han delaktig och började höra instruktioner.
Förskolan har gått rätt bra. Kristallkulan är akustik/ljudsanerad och en teleslinga är installerad.
Alternativen för Ossi är integrering i vanlig skola i Boden. Eller att söka hörselklass på Solanderskolan med intagning från Fyrkantenområdet.
– Det är inte så lätt att välja när vi bor sju mil från Piteå och skolan här är nära. Till slut beslöt vi att det vore bättre för honom att gå i Piteå.
Kan det vara en fördel att gå i Boden med klasskamrater?
– Ja. Och en nackdel med Piteå är lång resväg, men det klarar han.
Enligt Peppi Nash är situationen orättvis eftersom Luleå kommun säger ja till Solanderskolan för sina hörselskadade barn. När Ossis föräldrar fick svar från Bodens kommun ansåg man där att "särskilda skäl" saknades för att kommunen skulle betala skolgång i Piteå fullt ut.
Det fungerar hittills inte helt hundraprocentigt på förskolan, enligt ett intyg. Trots insatser.
– Samma insatser skulle göras på Torpgärdsskolan där han ska börja förskoleklass. Som mamma undrar jag varför han ska börja där för att bevisa att det inte fungerar. Och sedan försöka byta när det nu finns en skola där man gör de bästa insatser som finns.
– Optimal lärandemiljö känns extra viktig för språkutvecklingen eftersom vi i familjen inte har svenska som förstaspråk. Finska och engelska talas här hemma.
Transporterna skulle skötas av henne själv genom att skifta jobb och arbeta i Piteå. Början på skolgången är viktig, resonerar Peppi Nash.
– Om han inte vill åka dit när han blir äldre kan vi byta tillbaka. Och enligt språklagen ska hörselskadade barn ges möjlighet att lära sig teckenspråk, vilket inte går i Boden. Där utbildas personalen bara i tecken som stöd, men det är en annan sak.
Hon tycker att frågan gäller alla hörselskadade barn i Boden, inte bara Ossi.
– Det finns forskning som säger att hörselskadade barn som går integrerat mår sämre än sina klasskamrater. Och de hörselskadade som går i hörselklass mår lika bra som alla andra. Alla ska ha samma valmöjlighet, samma möjlighet att välja skolform, oavsett om man bor i Boden, Luleå eller Piteå.
Det är inte fråga om pengar är svaret som Peppi Nash fått av kommunen. Hon läser i en skriftväxling.
– Bodens kommun är inte beredd att svara för elevkostnaden fullt ut. Men är det verkligen inte fråga om pengar då?
Beslutet är överklagat till Skolväsendets överklagandenämnd gällande "särskilda skäl."