Karin Dunér, chef på industrienheten och den som beslutat om yttrandet över ansökan, förklarar varför:
– I dagsläget saknas det en del uppgifter och det framgår av vårt yttrande vad det är vi tycker saknas.
Verket vill att det tydligt framgår vilken mängd färdiga produkter, som bolaget ska tillverka.
Myndigheten anser att alla frågor som påverkar att verksamheten tillåts måste vara lösta innan byggnads- och anläggningsarbeten kan beviljas. Den håller med mark- och miljödomstolen att H2GS måste förtydliga vilka arbeten som avses.
Inom anläggningens område finns ett antal växter och groddjur som är fridlysta. De skyddas av EU:s art- och habitatdirektiv och omfattas därmed av strikt skydd, som innebär att det kan vara svårare att få dispens även om det inte är omöjligt.
Naturvårdsverket påpekar att företagets plan att flytta beståndet av lappranunkel inte innebär att man kan undvika en dispensprövning.
– Eftersom vi inte delar företagets bedömning är det viktigt att vi talar om det så att det inte är frågor som kommer sent i processen. Nu är det fortfarande i ett tidigt skede, säger Karin Dunér.
Naturvårdsverket anser till skillnad från länsstyrelsen att energifrågor, dag- och processvattenhantering är belysta, men vill att företaget komplettera sin miljökonsekvensbeskrivning, MKB, i andra delar.
Myndigheten vill bland annat att företaget kompletterar den med uppgifter om årliga mängder av utsläpp till luft av de försurande ämnena svaveldioxid och saltsyra samt vissa metaller och fler långlivade organiska föreningar.
– Det är sådana organiska föreningar som har stor påverkan på djur och människor och lagras länge i naturen. Det finns olika grader hur farliga de är, säger Matthis Kaby, handläggare.
Villkoren för halten stoft som släpps ut i luften har H2GS beräknat i mängd per volym. Eftersom det kan vara svårt att ligga på en jämn nivå då det kan uppstå störningar i driften vill Naturvårdsverket att haltvillkoren kompletteras med årsmängd eller mängd per ton produkt.
Företagets kyltorn kommer vara bland de största i landet och myndigheten vill att MKB:n kompletteras med en beskrivning av riskerna för tillväxt av bakterien legionella, som kan leda till utbrott av legionärsjuka.
Verket återkommer med ytterligare krav när H2GS kompletterat sin ansökan.