Nästa steg: rökfritt ute
För fem år sedan blev det förbjudet att röka på krogar, caféer och restauranger. En lag som fått nästan enbart positiva reaktioner. Folkhälsoinstitutet vill nu gå vidare och införa rökförbud även på uteserveringar.
GLAD I DAG. RFSL:s länsordförande Linda Kärki kände sig kränkt när hon och hennes partner tog kontakt med vården för att få råd om familjebildning. Hon gläds över att kunskapen om HBT-människor nu ökar där.Foto: EIJA DUNDER
Foto: EIJA DUNDER
Åsa Lindqvist är projektledare för Nationella tobaksuppdraget på Statens Folkhälsoinstitut. - Nu vill vi gärna se fler rökfria miljöer. Vi vill självklart vidta de effektiva åtgärder som finns för att minska tobaksbruket, säger hon. Åsa Lindqvist hänvisar också till en undersökning av Svenskt Nätverk för Tobaksprevention som visar att 72 procent av svenskarna vill ha rökfria uteserveringar. Men för att få till stånd ett sådant förbud krävs ett politiskt beslut, och än så länge finns inga direkta förslag på lagändringar. Därför är det fortfarande fritt att röka, ett tag till i alla fall. Delade meningar
Kajsa Eriksson sitter i solen och röker på en uteservering i Boden. Hon vill inte ha ett totalt rökförbud. - Det skulle inte spela någon roll, jag kan ju ställa mig utanför precis lika nära. Däremot skulle man kunna ha rökare i en viss del, säger hon. Hon tror att många cafégäster skulle dra sig för att gå ut och fika om det var förbjudet att röka. - Jag röker inte så det skulle vara trevligt med rökförbud. Det är jättejobbigt med rök när man äter mat, det luktar så illa, säger Therese Johansson som sitter några bord bort. Många blir besvikna
Om ett rökförbud skulle införas tror hon att det skulle bemötas med: - Protester, protester protester. Folk vill kunna sitta ute och dricka öl och röka på sommaren. Hennes väninna Camilla Carlsson tror att rökare skulle känna sig mobbade av ett förbud, men välkomnar samtidigt förslaget eftersom hon då skulle slippa hälsoeffekterna av ett val hon själv inte har gjort. Hung Nguyen på Far East tror att många av hans besökare skulle bli besvikna om de inte fick röka på uteserveringen och att stället kanske skulle få färre besökare vid ett förbud. - Jag gillar inte röklukten men man måste förstå dem som röker. Om de inte får röka ute, vart ska de röka då?
Den första juni 2005 infördes rökförbud på krogen. Som bakgrund finns arbetsmiljölagen som säger att man inte ska behöva utsättas för passiv rökning på jobbet, vilket anställda i hotell- och restaurangbranschen ändå gjorde. Efter förbudet märktes omedelbara förbättningar i restaurang- anställdas hälsa.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!