Närproducerat gick hem på Skördefesten

Arrangemanget Skördefest och Miljödagar är mer poppis än någonsin. Vid årets upplaga är alla platser bokade. Expansion planeras.

GULDKANTSPENGAR. Gunnel Larsson, Röda Korsets Bodenkrets, delade ut organisationens guldkantspengar på 111.000 kronor till socialförvaltningen. Socialchef Catharina Liljeholm tog emot checken.

GULDKANTSPENGAR. Gunnel Larsson, Röda Korsets Bodenkrets, delade ut organisationens guldkantspengar på 111.000 kronor till socialförvaltningen. Socialchef Catharina Liljeholm tog emot checken.

Foto: Linda Kask

Boden2010-08-28 06:00
Hyggligt väder gynnade den 16:e Skördefesten och mycket folk hittade till Hembygdsområdet. Festgeneralen Gösta Eriksson myste när han såg tillströmningen. 160 platser var bokade.-  Vi måste nog begära utökat område till nästa år. Man skulle kunna ta från kyrkan till Almska skolan längs vägen.Lokalt
Arrangemanget fokuserar på närproducerat och lokalt. Kuriren kunde räkna in fler odlare som sålde produkter än tidigare år.Birgitta Lindmark hade enbart handlat ätbart och gjorde dagens andra vända på Skördefesten.-  Nu har jag palt, blåbär och palmkål i påsen, konstaterade hon. Palmkål har jag aldrig ätit förut och den verkar god. Nu ska jag hem, strimla den och steka i smör eller olja.Mauritz Haglund och Margareta Haglund-Tjernkvist i Övre Storfors, nära Pålsträsk mellan Älvsbyn och Luleå, sålde. -  Man kan göra palt, fläsk och korv litet nyttigare med palmkål, proklamerade Margareta Haglund-Tjernkvist.Rybs
Per Holmqvist, känd miljöprofil, sålde bland annat rybsolja från Avan i vacker färg via ekonomiska föreningen NordanSmak, en handelsplats för lokala producenter. -  Roligt är att producenterna börjat vidareförädla mer i stället för att skicka iväg råvarorna. Här finns stor potential att producera i länet och skapa jobb. Bra just nu går exempelvis Skabramosten från Jokkmokk och fetaosten.Förutom odlare fanns stort utbud av föreningar, hantverkare, organisationer och andra på plats.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!