Öman säger att hon precis läser på regeringens hemsida om skärpta krav på arbetskraftsinvandring
– Jag försöker någonstans hitta skäl att de som bott här i flera år och jobbar i ett bristyrke där vi söker personal med all kraft att de ska utvisas på det sättet. Det är svårt att fatta, säger Öman.
I Harads har man pratat om att nästan en avdelning med vårdpersonal på två äldreboenden försvinner inför sommarsemestern när deras anställda utvisas. Idag handlar det om åtta som försvunnit och fler väntar. Utvisningarna innebär att Bodens kommuns socialförvaltning som redan har problem att få utbildad vårdpersonal får det ännu jobbigare.
– Det som redan nu är omöjligt kommer bli ännu svårare att verkställa. Naturligtvis är det till att börja med humanitärt en katastrof att man behandlar människor på det sättet. Situationen är inte lätt men den blir mycket värre på grund av det här, säger socialnämndens ordförande Beatrice Öman (S).
Vad kan politikerna göra?
– Socialdemokraterna driver väldigt tydligt att yrkeskraftsinvandringen ska gälla bristyrken. Det har alltid varit så inom industrin, på byggnationer att man har tyckt att det varit normalt när det handlade om manliga jobb. Vi vet att undersköterska såklart är ett sådant bristyrke. Vi måste också fortsätta driva den politiska frågan på riksdags- och lokal nivå att visa ett spårbyte för någon som har ett jobb och vill stanna kvar inte ska vara ett undantag, säger Öman.
SD sitter vid makten och det är regeringen som bestämmer, inte enskilda tjänsteman hos Migrationsverket?
– Naturligtvis är det en politisk fråga men det är också en fråga om samhällssyn. Man tittar på den enskilda människan, det är ju inga siffror utan människor som gör ett arbete och har ett liv här och det är i den ändan man måste titta, säger Beatrice Öman.
I dag är socialnämndens ekonomiska besvär starkt länkade till just bemanningsfrågan. Det framkom vid sista socialnämnden där man redovisade färska siffror på dagens underskott i budgeten. I dag ligger nämnden minus 10 miljoner back och på årsbasis beräknas prognosen stanna på drygt minus 17 miljoner för 2023.
– Allt har att göra med betalningsansvar, med ökat antal timmar i hemtjänsten och bemanningssvårigheter. Det kommer bli ännu värre över sommaren, säger Beatrice Öman (S).