Schack4:an har körts i Sverige under 35 år. För Norrbottens del är det fjärde året. Skolor i Boden, Haparanda och Luleå deltog i årets länsfinal.
Deltagarna satt vid långa bord. Spelsekvenserna, ronderna, varvades med mer uppsluppna perioder där fyrorna var som kalvar på grönbete på Hildursborgs sporthallsgolv.
Ingen var speciellt matt, med andra ord.
Mycket spring i benen är det hos fjärdeklassare ...
Svenska schackförbundets tävlingsledare Kent Vänman, Linköping, hade dock imponerande kontroll på sina deltagare och allt flöt på väldigt bra.
Olivia Holmberg, 4 A, Nya läroverket, Luleå, hade just förlorat en match. Facit då var två förlorade och en vunnen.
Tränat mycket
Hon sammanfattade sista matchen med att det gått skapligt ändå.
- Jag har inte spelat så mycket tidigare. Ibland med morfar som lärt mig det mesta. Schack är kul, litet så där svårt. Roligare än dataspel? Ibland.
Klasskompisen Liam Westberg hade vunnit två och förlorat en uppgörelse.
- Jag spelar litet då och då. Det är inte så svårt att lära sig och några har besökt oss på skolan och lärt oss. Vi har tränat ganska mycket i 4 A. Hemma brukar jag spela på datorn. Nu hoppas jag att vi går vidare.
Vad är roligt med schack?
- Tjejer.
Jaha?
- De finns överallt.
Kent Vänman hade mycket att bestyra.
- Jovisst, det här ett sätt att värva medlemmar. Men inte bara eftersom vi anser att vi gör en kulturgärning. Schack är faktiskt litet allmänbildning. Vi tycker att man ska kunna spela schack. Dessutom får barnen känna att schack är ganska kul, en spännande tävlingsgrej.
Schackintresset inom skolvärlden är på topp efter stora insatser från schackförbundet. På vuxna sidan ligger engagemanget på en stabil nivå.
Grunden i schack4:an är att alla i klassen deltar. Även ett förlorat parti ger poäng.