Musikalen Flugturen har premiär

Flugturen – en musikal med 75 medverkande som bärs upp av elever från Mårängsskolan. I dag har den premiär.

Najs Nojs. Ingen kan väl ha ett horn i sidan till en sådan här fin orkester: Najs Nojs?

Najs Nojs. Ingen kan väl ha ett horn i sidan till en sådan här fin orkester: Najs Nojs?

Foto: Håkan Zerpe

BODEN2015-02-25 07:30

Musikalen har skrivits av en musiklärare i Härnösand. Magnus Toresson, musiklärare på Kulturskolan i Boden, hade under flera år funderat på om den skulle gå att sätta upp i Boden.

Kuriren följer på tisdagen en del av de sista repetitionerna inför premiären och får en pratstund under en paus med några av deltagarna. Björksalen myllrar av lärare, elever, instrument, rekvisita, musiker och annat.

Magnus Toresson har hand om kören och elevorkestern Najs Nojs med musikungdom från Bodens alla skolor. Anna Johansson sköter koreografin och Anna-Karin Liljestrand ansvarar för dramagruppen. Kör-, drama- och danseleverna hör hemma på Mårängsskolan.

Icke att förglömma rektorn för den skola varifrån en klass åker på skolresa. Rektorn spelas av skäggprydda Mårängsskoleeleven Linnea Isaksson. Hon sjunger, agerar och dansar i en viktig roll.

– Jag har inte gjort något sådant här stort tidigare och är med inom kör och drama inom Kulturskolan, förklarar hon.

Kul?

– Jättekul!

Svårt?

– Nja, litet. Svårast är att kunna hitta rätt ansiktsuttryck när man ska visa känslor.

Kliar skägget?

– Ja, jättemycket!

Inför premiären säger hon sig vara litet nervös, men förklarar att hon nog kan de flesta replikerna bra.

– Hon var den första som kunde sina repliker utantill, sufflerar Anna-Karin Liljestrand.

Straxt före jul började repetitionerna. På tisdagen är det första gången som allt sätts ihop. Blåsorkestern Najs Nojs får bistånd av några lärare från Kulturskolans jämte en elev på trummor.

Hur går det att få ihop allt?

– Det är härligt med elevernas entusiasm. Man får energi själv. Jadå, det går åt litet energi för egen del också, småskrattar Magnus Toresson.

Flugturen handlar om en klass som åker på skolresa till fjällen. Tråkigt, tycker eleverna. Men tack vare två flugor styrs kosan i stället till Spanien. Två föreställningar spelas med en skolföreställning på dagtid och en för allmänheten på kvällen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om