En av Norrtågs motorvagnar som går mellan Luleå och Boden var häromdagen övertäckt av klotter, till och med så pass att det inte gick att se ut genom en del av fönstren.
– Det brukar bli en peak på hösten och tyvärr har vi den senaste tiden varit utsatta för klotter en eller ett par nätter i veckan. Ibland har de hunnit klottra bara en sida, ibland en hel vagn eller flera vagnar, berättar Stefan Linder, affärschef på Vy tåg.
Han tycker det känns tråkigt – av flera skäl.
– Både för att det ser inget roligt ut, men också för att det är en enorm kostnad. I bästa fall går det på 10 000 kronor, i sämsta fall uppemot 100 000 kronor att sanera ett fordon.
Det är både nattågens lok och personvagnar och de blåa motorvagnarna som går i dagtågstrafik som är drabbade.
Finns det inga övervakningskameror?
– Bangården ägs ju av Trafikverket och alla byggnader på området ägs av Jernhusen, vilket gör att det här med övervakning blir lite mer komplext än vanligt, säger Stefan Linder.
Från Vys håll arbetar man med bevakning i form av väktare, men man har också dialog med övriga aktörer – Jernhusen, Trafikverket och kommunen – om vad de gemensamt kan göra för att förebygga klotter, till exempel staket och övervakning.
– Det krävs lite nätverkande och samarbete för att hitta lösningar. Vi har haft löpande möten, berättar han.
För några år sedan sattes det upp ett staket runt bangården, men han har svårt att uttala sig om i fall det har hjälpt.
Saneringen av klottret sker framför allt i Umeå och i Stockholm.
– Det är klart det ställer till det. Det är ett pussel och krävs en planering för att få fordonen till rätt ställe för sanering.
Vandaliseringen är polisanmäld men ingen gärningsman har gripits under hösten.
En liten del av saneringskostnaderna får de tillbaka på försäkringen.
– Men annars är det rena kostnader som är helt meningslösa och tas från vår lönsamhet och budget.
Är det kostnader som slår mot resenärerna?
– Det är väl inte det första vi sparar in på, men det drabbar ju våra underhållskostnader.
Vad hoppas du ska hända?
– Att våra åtgärder får effekt och att polisen får tag i några av de som klottrar. Sedan är det klart jag önskar att folk skulle sluta klottra och det är väl en utopi. Men det här är en kostnad för hela samhället och vi får fortsätta jobba emot det med gemensamma ansträngningar.