Han är ordförande i försvarsutskottet och besökte Norrbotten och Gotland i början av veckan. Hans syn på Försvarsmaktens behov kopplar han till det kraftigt försämrade säkerhetspolitiska läget.
– Det är uppenbart att Ryssland är villigt att ta större militära och politiska risker än många bedömde, som sannolika. Jag ser inte någon form av återgång till normala relationer med Ryssland. De bedriver ett olagligt och förkastligt krig mot Ukraina, säger Pål Jonson.
Han bedömer därför, att Sverige måste bygga upp en mycket starkare krigsavhållande förmåga för att kunna fortsätta att leva i fred.
– Vi måste även ha förmåga att bidra till stabilitet och säkerhet i närområdet nu när vi blir Nato-medlemmar, säger Pål Jonson, som under måndagen besökte F 21 och A 8.
Det fördjupade samarbetet som Sverige påbörjat med Finland i fred, kris och krig kommer bli allt viktigare, uppger Jonson och tillägger, att den planeringen även kommer lägga grunden för mycket av NATO:s planering.
– Då blir de militära resurser som Sverige har uppe i norr väldigt viktiga. Det sker viktiga investeringar uppe i Norrbotten med ett antal etableringar och skyddsvärd verksamhet kopplat till malm. Det är ett dynamiskt ekonomiskt område, som måste skyddas.
Pål Jonson bedömer, att det behövs mer militära resurser och säger, att de inom ramen för försvarsberedningen även diskuterat unika förmågor som raketartilleri.
– Det är många länder som satsar på förmågor med lång räckvidd.
För att klara tillväxten som behövs krävs en robust finansiering av Försvarsmakten, enligt Pål Jonson. Moderaterna vill att den uppgår till två procent av BNP 2025.
– Vi behöver ha en snabb tillväxt för att upprätthålla krigsavhållande förmåga.
Hur ser du på personalrekryteringen?
– Den är jätteviktig. Det saknas personal nu, både officerare och anställda. Min bild är att man lyckats väl under de förutsättningar som råder. Vi behöver öka antalet värnpliktiga och kontinuerligt anställda soldater.
På I 19 efterfrågar ledningen skolor i Norrbotten. Som det nu är måste förbandet skicka sin personal söderut för utbildning.
– För att säkra personalrekryteringen är vi öppna för att titta på sådana förslag. Det kan finnas skäl att bygga ut utbildningen här.
Fokus ligger dock på det som ger hög operativ effekt.