Ambulanspersonal hotar med uppsägning efter nya regler

EU:s arbetstidsdirektiv riskerar att drabba ambulansen i Boden. Nya scheman med jourtid, som planeras börja gälla i höst har nu lett till att personalen hotar med uppsägningar. "Vi vill att tiden vi är på jobbet ska räknas som arbetstid", säger ambulanssjuksköterskan Alexander Morin.

Alexander Morin, ambulanssjuksköterska i Boden, varnar för uppsägningar om de aktuella schemaändringarna kommer träda i kraft.

Alexander Morin, ambulanssjuksköterska i Boden, varnar för uppsägningar om de aktuella schemaändringarna kommer träda i kraft.

Foto: Privat

Boden2023-08-09 06:00

Från och med 1 oktober införs nya regler i Sverige för att uppfylla EU:s direktiv om minst elva timmars dygnsvila per 24-timmars period. Ambulanspersonal i Boden som tidigare arbetat dygnspass, kan nu få halvdygnspass med jour. I Boden har man en ambulans i drift på natten, medan den andra är på jour. Det innebär att personalen på jour alltid ska vara redo att rycka ut ifall den andra ambulansen behövs. 

– Vi har 90 sekunders inställelsetid då det går ett larm när vi har jour, vilket är exakt samma inställelsetid som för dem som inte har jour. Vi ska alltså vara redo direkt och har ingen möjlighet att vara hemma, berättar ambulanssjuksköterskan Alexander Morin. 

Om man inför halvdygnspass, blir det dubbelt så många pass och mindre sammanhängande ledighet, däremot blir arbetspassen kortare. Men med jourtid blir veckoarbetstiden sammanlagt 38,99 timmar per vecka, medan heltidsmåttet i kollektivavtalet för en ambulanssjuksköterska är 34,33 timmar per vecka. 

Under jourtid har personalen möjlighet till sömn, men eftersom det kan komma larm när som helst under natten kan det vara svårt att somna. Timlönen under jourtid är dessutom betydligt lägre än under vanlig arbetstid. 

– Man sover med ett öga öppet eftersom man alltid är redo att få ett larm, vilket kan hända när som helst. Jag skulle mer kalla det för vila. Man är trött dagen efter arbetspasset oavsett om man haft jour på natten eller inte.

– En av anledningarna till att vi inte vill ha jour är detta, att vi är i princip oavlönade och utan att det räknas som arbetstid på jobbet. Vi vill att tiden vi är på jobbet ska räknas som arbetstid för vi är alltid redo att åka ut på larm oavsett jour eller inte, säger Alexander Morin. 

Missnöjet med schemaändringarna kommer att leda till uppsägningar, berättar han. 

– Vi kommer tappa kompetenta kollegor med bra lokalkännedom. Det är inte så lätt att ersätta. 

Beslutet kring de nya EU-direktiven togs vid årsskiftet, och regionerna fick klarhet i frågan i våras. Robin Holmgren som är biträdande verksamhetschef för ambulanssjukvården på region Norrbotten säger att den korta framförhållningen gjort frågan ännu svårare.

– Det här ska vara klart från och med första oktober. Vi måste förhålla oss till de nya direktiven och SKR. Det här är inget eget påhitt, utan vi har fått det här i knät av SKR och då får man som arbetsgivare kolla på lösningar, berättar han.

Lösningen med halvdygnspass med jourtid blev eftersom det är det som efterliknar det nuvarande schemat mest. Ambulansen i Boden arbetar nära ambulansen i Luleå, som inte har någon jour. Där är två ambulanser i drift varje natt. Något som inte är uteslutet för ambulansen i Boden.

– Det är absolut ett aktuellt alternativ som vi får kolla på. Men då måste vi se över bemanningen och vi har svårt att hinna med det nu när vi går in i det här redan i oktober.

Enligt Robin Holmgren är det fortfarande en levande fråga. Jouren och halvdygnspassen som införs kommer utvärderas och behöver inte bli permanent.

– Men att personalen säger upp sig är absolut inget vi vill hamna i. Vi värnar verkligen om kompetensen som finns i verksamheten. 

Hur värnar ni om den?

– Det kan vi göra på andra sätt, arbetsmiljön är mycket mer än bara schema. Men det är absolut ett bekymmer om vi förlorar personal.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!