På fiskodlingen i Heden arbetar Vattenfall med kompensationsodling av fisk för utsättning i Luleälven enligt vattendomar. Fiskodlingen har tre vattenintag uppströms Vittjärv in i anläggningen. Det var i måndags kväll som branden bröt ut i ett av vattenuttagen. Hedenbon Ludvig Hemling var ute och letade efter sina förrymda baggar när han upptäckte röken och ringde Henri Heimonen som larmade räddningstjänsten och åkte ut till anläggningen med sin personal.
– Brandkåren var här ganska snabbt och kunde börja släcka. De använde inte släckmedel utan släckte av med vatten, för annars hade farliga kemikalier kunnat följa med in i anläggningen. Branden uppstod som det ser ut av ett elfel, säger Henri Heimonen.
Förödelsen hade kunnat bli katastrofal. Vattenintaget till gamla intaget försörjer en tredjedel av totala anläggningen med cirka 350 liter per sekund till cirka 400 000 yngel,400 000 smolt och sedan kläckningen av cirka 1,8 miljoner romkorn.
– Vi har två till vattenuttag i drift som pumpar in vatten till anläggningens fem fiskhallar. Nu återstår sanering och att börja rodda med att fixa ny byggnad till den som brunnit samt ny el och driftlarm.
– Jag törs inte ens tänka tanken på konsekvenserna om vi inte lyckats stoppa branden. Det var en heroisk insats av räddningstjänsten samt personal på plats.
Varje år sätter anläggningen ut 100 000 havsöringssmolt, 550 000 laxsmolt och 12 100 insjööringar. Pumphuset står kvar men ingenting är igång i den utbrända byggnaden som saknar el. På baksidan hänger ett skyddande skynke.
– Vi har gallergrindar som filtrerar inkommande vatten från skräp på grund av branden på varje intag. Dykab är här i dag med personal. De har borrat upp ett hål i isen och dykare ska gå ner och rensa på botten och plocka upp allt skräpet.Sedan kommer det också en tankbil som ska dammsuga botten. Vi har så känslig anläggning så vi vill inte ha in något som förstör i odlingsbassängerna för oss.
Kostnaden för ett nytt ytterhus, saneringen och elbyte kommer gå på ett uppskattat värde strax runt en halv miljon kronor.
– Dykarna kommer även att filma under dyket för att se hur skadorna ser ut på konstruktionen. Så vi får bra dokumentation och kan sköta återuppbyggnaden på ett bra sätt.