Miljonjubel i Åskogen

Jubel och glädjetårar.
Siv och Yngve Nordberg i Åskogen blir miljonärer.
Och grannarna Ann-Helen och Kjell-Erik Nordberg vinner en halv miljon kronor.
Postkodlotteriet överraskade nyligen familjerna Nordberg med pompa och ståt.
- Helt otroligt, utbrister de lyckliga vinnarna.

BODEN2006-05-27 06:00
Det är en saga, nästan för god för att vara sann. Postkodlotteriet överraskade nyligen två familjer i Åskogen som vunnit högvinsterna i stora postkodlotteriet. Vinsten delas mellan prenumeranterna på vinnande gata. I kväll sänds inslaget i TV-programmet Postkodmiljonären.
Först ut att bli överrumplade var Kjell-Erik och Ann-Helen Nordberg. De vann en halv miljon kronor. Programledaren Sofia Rågenklint tog hjälp av Hemvärnets musikkår när hon överraskade de förvånade vinnarna.
Musikkår och TV-team utgick från byagården. De marscherade ett par hundra meter till Kjell-Eriks och Ann-Helens röda villa. Där spelade musikkåren marschmusik och Sofia Rågen­klint gick fram till dörren och knackade på.

Kusinerna vann
Ann-Helen öppnade dörren och var minst sagt förvånad över uppståndelsen. Hennes man Kjell-Erik var smått chockad. Arm i arm marscherade sedan Sofia Rågenklint och de lyckliga vinnarna till pensionärerna Siv och Yngve Nordberg. Kjell-Eriks pappa Stig och Yngve är kusiner. Det blev en rik liten släktträff.
Där på gårdsplanen blev uppståndelsen stor. Siv och Yngve satt i vardagsrummet och såg på TV och det tog en stund för dem innan de öppnade farstudörren.
- Helt otroligt, fantastiskt, utbrister Siv Nordberg.
- Herregud! Vi funderade varför det spelade så här ute, säger Yngve.
Tre av deras fyra barn fann på plats: Erika, Niklas och David samt barnbarn.
Glädjetårarna strömmade nedför kinderna på familjen Nordberg i Åskogen.
Först öppnades kuvertet som innehöll 500.000 kronor. Därefter tog Sofia Rågenklint fram kuvertet som innehöll stora lottnummervinsten på två miljoner kronor.
- Jag tror inte det är sant. Jag fattar det inte, utbrister en chokad Siv Nordberg.
Och inte nog med det.
Vid uppfarten till huset i skydd av björkallén stod en splitterny bil värd drygt en kvarts miljon kronor.
Bilen kördes fram och Siv tog en snabb provtur runt flaggstången på gårdsplanen.
Sedan följde skumpa och alkoholfri cider och det blev många skålar. Det fanns anledning att fira och efter att all uppståndelse klingat av en aning var det dags för paltkalas.
Siv hade kokat en stor kastrull med palt.

Resa till Kittelfjäll
Sonen David Nordberg visste i nästan en veckas tid vad som väntade hans föräldrar.
- Vi har egentligen pengar så vi klarar oss. Det vore en glädje att få ge pengarna till barn och barnbarn, säger Siv som arbetat som städerska i många år.
- Men vi kommer unna oss en resa till Kittelfjäll.
- Ja, den här gången har jag fått bestämma, skrattar Yngve.
Samma dag postkodlotteriet var på besök hade Yngve varit ute på fisketur med barnbarnet. Då såg de ett flygplan som cirklade ovanför dem. De visste inte att de blev filmade av TV 4.
Siv och Yngves hus, som för övrigt är en gammal släktgård, ligger vackert belägen på en höjd.
- Jag trodde aldrig man skulle få uppleva att få så mycket pengar. Det är mycket man uppskattar men pengar kan man inte vara utan, säger Siv.
Ann-Helen och Kjell-Erik hade blivit uppringda av deras son som uppmanat dem att hålla sig hemma eftersom han skulle komma på besök.
Hemlighetsmakeriet var stort inför den stora överraskningen.

Olika reaktioner
För programledaren Sofia ­Rågen­klint var det sista utdelningen. Hon ska jobba med and­ra saker i framtiden.
- Nu ska jag först och främst njuta av sommaren i Dalarna, säger hon och konstaterar att det varit jätteroligt att arbeta med postkodlotteriet.
- Man vet aldrig vilka man möter när jag öppnar dörren. Och ingen reaktion är den andre lik. En kvinna smällde igen dörren framför näsan på mig. Hon skulle byta kläder först. En äldre man var bara glad över att få besök. För honom var pengarna inte det viktigaste, det var som att överlämna en påse bullar, skrattar Sofia Rågenklint.
Ann-Helen Nordberg, som arbetar vid Bodens kommun, berättar efter att tumultet lagt sig att de nog tänker dela med sig av vinsten till sina barn.
- I vår ålder har vi allt vi behöver. Vi är heller inga resenärer. Vi är nöjda med det vi har och har inga större fordringar på livet, bara man får vara frisk.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om