Kommunens miljöinspektörer värvas av konsultbolag

Bodens kommuns miljö- och byggenhet har tre inspektörer i år som värvats till konsultföretag. Tappet innebär att all tillsyn bli svår att uppfylla. "Vi måste göra prioriteringar. Kommunen har svårt att konkurrera lönemässigt, tyvärr", säger miljö- och byggchefen Lars Wiklund.

Miljö- och byggchefen Lars Wiklund beklagar att Bodens kommun förlorat flera miljöinspektörer. " Alla har valt att gå till konsultbolag och givetvis spelar lönen in, men även att man vill göra något nytt."

Miljö- och byggchefen Lars Wiklund beklagar att Bodens kommun förlorat flera miljöinspektörer. " Alla har valt att gå till konsultbolag och givetvis spelar lönen in, men även att man vill göra något nytt."

Foto: Lena Leffler

Boden2023-07-14 06:59

För att underlätta handläggningen av inkommande ärenden under sommarperioden så har en sommarvikarie anställts. Rekrytering av ny personal har påbörjats men resultatet av det kan ses först under hösten.

– Vi har en miljöinspektör på gång som muntligen tackat ja. Alla tre miljöinspektörer som försvunnit har gått till jobb åt konsultföretag. Av dessa har en slutat och två andra har sökt tjänstledigt, säger Wiklund.

Den pågående etableringen av stålverk i Norra Svartbyn samt de kringeffekter den innebär kommer fortsättningsvis att kräva resurser vilket påverkar den planerade tillsynen.

– Det blir en del miljöprövningar av underentreprenör som oftast är konsultföretag. Kommunerna har ju rätt kompetens så det är det enklast och smidigast för företagen att kunna rekrytera en person hos oss som kan uppdraget.

– Att folk slutar i kommunen kan bero på att de vill pröva på andra jobb men även erbjuds högre löner som kommunen inte kan matcha. Problemet är inte så enkelt att lösa. Man kan inte alltid göra skillnad på personalstyrkan. Höjer man en personalgrupp så måste kanske andra följa efter och man har bara ett visst utrymme i plånboken, säger Lars Wiklund.

Med tanke på personaltappet så måste man prioritera de verksamheter som är mest krävande och har det största tillsynsbehovet i den aktuella tillsynsplanen.

– Till följd av belastningsläget kommer endast nedskräpning där det handlar om farligt avfall och där det finns risk för direkta utsläpp till omgivningen att prioriteras. Övriga nedskräpningsärenden inklusive uppföljning av pågående ärenden med nedskräpade tomter nedprioriteras liksom klagomålsärenden som inte är akuta. Antalet hästgårdar som får tillsyn blir också färre, säger Wiklund.

Tillsynen kommer att genomföras men flyttas längre fram i tiden.

– Vår verksamhet bygger mycket på vad som kommer in. Vi har en plan över vad vi ska hinna under året men kommer det in mycket anmälningsärenden så ska de prioriteras, för där har man en begränsad tid att handlägga ärenden. Vi får ju ständigt justera de här tillsynsplaner vartefter året går. Just nu är det väl mer besvärligt för att vi är kort om folk och det dessutom är semestertider, säger Lars Wiklund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!