Det militära området på före detta AF 1 upphörde 2005. Då var problematiken med PFAS okänd.
Bodens kommun fick kännedom att det fanns PFAS på området när Försvarsmakten 2018-19 delgav kommunen en rapport. Då bedömde man att det inte var några större föroreningar, utan pekade ut två brandövningsplatser. Det ena var mitt emellan de två före detta helikopterhangarer och det andra ligger en bit in på området från Slipvägen.
– Försvarsmakten har fortsatt göra undersökningar och tagit prover. Vi har fått ta del av vissa rapporter, säger Malin Svensson.
I höstas fick kommunen veta att det är mycket värre än vad man tidigare hade trott. Föreningarna har dessutom spridit sig till grundvattnet, Man har inte en klar bild av hur grundvattnet rör sig i och från området, men det finns ingen risk för spridning till grundvatten som används till dricksvatten, enligt Lars Wiklund, miljö- och byggchef.
– Beroende var man är i området stöter man på ett övre grundvattenmagasineten till två meter ner i marken. Det undre grundvattenmagasinet ligger på cirka sex meters djup, säger Malin Svensson.
Mellan grundvattenmagasinen ligger ett lerlager. Man ska helst inte röra eller gräva i det.
– Då riskerar man dels en spridning av föroreningar från det övre till det nedre, dels en större spridning från det undre grundvattenmagasinet, säger Malin Svensson.
Det finns olika riktvärden för PFAS i mark, ytvatten, grundvatten och dricksvatten. Riktvärdet för grundvatten på områden för mindre känslig markanvändning är 90 nanogram per liter. På en av brandövningsplatserna uppgår halten till 170 000 nanogram.
PFAS sprids även via ytvatten i diken från det gamla militärområdet till Nylandsbäcken till Svartbyträsket. Det finns kommunal badplats, men det finns de som badar i sjön. Det är dock inte gjort några analyser på fisken.
Även kring arenan på före detta AF 1 är grundvattnet mer eller mindre förorenat av PFAS i hela det området, enligt Malin Svensson.
När arenan byggdes var tanken att jordmassorna där skulle omhändertas, men det blev för dyrt och därför användes de till utfyllnad på Bodentravet, enligt Staffan Eklund på kommunen.
– Det hade jag inte kännedom om. Jag måste prata med honom om det, säger Malin Svensson.
När padelhallarna byggdes vidtogs försiktighetsåtgärder. Jordmassor som grävs upp förvarades på en plats och man tog prover samtidigt som också Försvarsmakten genomförde utökade provtagningar i området.
– Man har funnit att det finns föroreningar på platser där man inte trodde att det fanns. Det har dykt upp fler så kallade hot spots och därför tänker man, att det där pågått verksamhet som orsakat dem, säger Lars Wiklund.
Byggplaneenheten har en pågående detaljplaneprocess för en del av området. Planen omfattar området från Kårbacken till padelhallarna.
– Med vetskap om att det finns PSAS gör de provtagningar och undersökningar. De har kommit fram till att det finns PFAS på vissa punkter och konstaterat att de måste göra fler undersökningar. Därför har de gjort en plan var de ska göra dem, säger Lars Wiklund.
Det arbetet pågår nu och när resultaten är klara kan de besluta hur de ska gå vidare, men i dagsläget finns inga användbara saneringsmetoder av PFAS.