Videon är inte längre tillgänglig
Regeringen vill stärka Sveriges försvar och ett nytt steg i den riktningen är beslutet om att uppgradera stridsvagn 122. Det betyder att stridsvagnarnas livstid förlängs - med uppgraderingen beräknas de hålla till 2030.
–Vi måste möta de krav nutida stridsmiljö kan kräva, säger Johan Johansson, riksdagsledamot (M).
Vid I 19 i Boden och P4 i Skövde bedriver Försvarsmakten stridsvagnsutbildning. Beslutet om att utveckla stridsvagnarna pekar på att regeringen vill satsa på förbanden.
–Det är glädjande att de livstidsförlängs, jag uppfattar det som en positiv utveckling. Här uppe har vi unika förhållanden med klimatet, säger Anders Killmey, tjänsteförrättande regementschef.
Stridsvagn 122 är arméns tyngsta och mest kraftiga vapenskydd, menar Johan Johansson. Den kan röra sig i svår terräng och därför passar det bra att öva med maskinerna i Norrbotten.
–Det finns snö, väglöstland och myrmarker. De måste kunna verka i de miljöerna och det är viktigt att få öva under samma förutsättningar, säger han.
Varje år avsätter regeringen omkring 15 miljarder kronor till Försvarsmaktens materielanslag. Men exakt hur många miljarder som uppgraderingen av stridsvagnarna kommer att kosta är hemligt. Vad det är i detalj som ska uppdateras i fordonen är inte heller något Försvarsmakten går ut med, mer än att det handlar om rörlighet och eldkraft.
–Det blir ett mer välutvecklat system. Det blir en jättebra vagn som står sig bra i konkurrensen, säger Fredrik Åkerman, kompanichef.
Tre kompanier i Sverige har stridsvagn 122, däribland I 19 i Boden. Varje kompani har 14 stycken och samtliga ska uppgraderas.
När uppgraderingen ska ske är oklart. Men då beslutet är fattat och pengarna redan tillsatta dröjer det inte länge. Enligt Johan Johansson kommer det att ske detta år.