Metanol bakom lampexplosion

Den värnpliktige använde metanol och inte fotogen när han skulle fylla på tältlyktan.
Dessutom var lyktan varm och hängde ovanför tältkaminen. Dunken med metanol exploderade i händerna på den värnpliktige.
Regementets utredning av olyckan är nu klar.
Varför brandfarlig vätska förvarades i tältet besvaras dock inte av utredningen.

BODEN2006-09-16 06:00
De värnpliktiga vid pansarskyttekompaniets första pluton hade nyligen ryckt in i lumpen. Olyckan inträffade i mitten av augusti i samband med en förläggningsövning då en värnpliktig fick allvarliga skador.
I 19 har nu utrett olyckan. Syftet med utredningen har varit att ta reda på de bakomliggande orsakerna till varför olyckan inträffade. Dessutom ska utredningen lämna förslag på åtgärder för att förhindra att liknande olyckor inträffar igen.
Den värnpliktige satt eldpost och upptäckte att tältlyktan som drivs av fotogen inte fungerade som den skulle. Den värnpliktige beslutade att åtgärda felet själv. Officeren i tältet hade dock sagt att om det blev problem med lyktan så skulle eldposten väcka honom.
- Den värnpliktige tar fram en dunk med metanol, som ska användas till jägarköken, och försöker fylla på lyktan. Gas sipprar ut eller så spiller han metanol på den varma tältkaminen med påföljd att det brann "bakåt" in i dunken som exploderade i brösthöjd på den värnpliktige. Hanteringen av brandfarliga vätskor ska ske utanför tältet, säger kapten Kristian Granström som arbetar med säkerhetsfrågor vid
I 19.
Han berättar att den värnpliktige förmodligen var trött och stressad och kanske inte reflekterade hela vägen ut.
Så här står det i utredningen:
"Troligt är att olyckan orsakats av att en dunk metanol felaktigt nyttjats för att fylla på tältlyktan. I samband med påfyllningen av fotogenlyktan har öppen eld spridit sig från antingen tältspisen genom spill, eller genom antändning från en het och ofullständigt släckt tältlykta."

Mot bestämmelser
Att en dunk metanol förvarades i tältet stred mot bestämmelserna.
"Dessa bestämmelser var inte entydigt meddelade till soldaterna i samband med olyckan."
Vidare står att läsa:
"Trötthet och stressnivån under inryckningsveckan har ökat sannolikheten för felaktiga beslut i samband med eldpostens hantering av dunkar i tältet."
Utredningen konstaterar att olyckan sannolikt hade kunnat undvikas om gällande säkerhetsbestämmelser delgivits och följts.
- Det kan ske misstag klockan två på natten, säger Kristian Granström.
Befälet i tältet fick lindriga skador och larmade ambulans.
I 19 konstaterar att det var en ovanlig olycka.
Den värnpliktige fördes till akademiska sjukhuset i Uppsala.
- Han mår efter omständigheterna bra och han har inte fått några invalidiserande skador, säger Peter Öhlund, arbetsmiljöhandläggare vid I 19.
Utredningen lämnar förslag på åtgärder så att liknande olyckor inte ska inträffa. Det handlar om att bestämmelserna görs mer lättillgängliga och bataljonerna ska redovisa med vilka metoder soldaternas stress under inryckningsveckorna hanteras.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om