Maten - en het potatis

Tekniska förvaltningen tycker maten till äldre är tillräckligt näringsrik.
Däremot finns det andra områden som går att förbättra.
I går presenterades en undersökning som gjorts bland de äldre på två boenden. Det klagas på potatisen.

BODEN2007-01-19 06:00
Tekniska förvaltningen presenterade i går en enkätundersökning som gjorts bland de boende på Sturegården och Midgårdarna. Förvaltningen har ansvaret för tillagning och transport av mat till de äldre i kommunen.
57 av totalt 168 boende tillfrågades i enkäten. 47 svarade på frågorna, en övervägande majoritet var kvinnor. Frågorna handlade om vad de äldre tycker om de kött- och fiskrätter som serveras. En majoritet tycker dessa rätter är bra.
Däremot verkar pensionärerna inte lika nöjd med den potatis som serveras. Tidigare kokades potatisen i köket, men det blev inte bra, hävdar kostavdelningen och därför köpte man in färdigkokt potatis, som var paketerade i konservburkar. Nu ska man övergå till vakumförpackad potatis. 61 procent av de tillfrågade tyckte potatisen var mindre bra eller dålig.

Soppor ingen höjdare
Korvrätterna är de äldre nöjda med. Däremot verkar det vara lite si och så med sopporna. 51 procent är inte nöjd.
På frågan villket helhetsintryck maten ger, alltså konsistens, utseende och smak, Svarade 42 procent mindre bra och 53 procent bra. De som svarat på enkäten uppger också att de tycker kommunen tar hänsyn till mattraditioner vid jul, påsk och midsommar.
Variationen av mat kunde vara bättre, anser drygt hälften. Pensionärerna fick också chans att med egna ord skriva ner synpunkter på maten.
Tekniske chefen Stefan Wuolo menar att det är viktigt att hela kedjan fungerar, från tillagning, transport, mottagning och servering.
- Det är en komplex situation.

Näringsinnehåll
Kostavdelningen tycker inte det finns någon grund för kritiken mot näringsinnehåll.
För en tid sedan provsmakade förvaltningen maten.
- Den var helt okej och jag blev mätt, säger Stefan Wuolo
Potatisen är det heta samtalsämnet och nu ska den frågan ses över. Detsamma gäller innehållsförteckningen på maten som skickas ut till hemtjänsten. De äldre som får mat via hemtjänsten ska också få svara på en enkät. Helena Darsbo, dietist, ska nu jobba i ett projekt inom socialförvaltningen där hon bland annat ska se över måltidsmiljöerna och eventuellt utbildningsbehov på de särskilda boendena.
Ännu finns inga beslut om att maten ska tillagas i ett storkök på Björknässkolan. Tanken är att kyla ner den efter tillagning.
- Vi är nöjd med maten men det finns saker att förbättra, säger Stefan Wuolo.
- Det är ytterst få av våra gäster som är missnöjd med maten. Många gånger är inte kritiken rättvis. Vi gör vårat bästa, säger Lars Lundh, kock vid Björken.
Maten till äldre
Tekniska förvaltningen sköter sedan augusti 2004 tillagningen och transporten av maten till äldreboendena och de pensionärer som bor hemma och som har hemtjänst. Maten tillagas i två kök: Mat och kaffeknuten på Prästholmen som lagar 300 portioner mat per dag samt Björken som lagar 700 portioner mat per dag.
Maten till särskilda boenden hålls varm fram till mottagning och servering. Maten kyls ner till de som har hemtjänst. Personal vid hemtjänsten eller pensionären själv värmer sedan upp maten. Den mat som serveras de äldre i Boden innehåller 2.400 kilokalorier. Rekommenderat intag för kvinnor över 70 år är 1.900 kilokalorier.
I en portion mat ingår lagad varmrätt, 75 gram kokta eller råa grönsaker, 2,5 deciliter dryck, två skivor hårt bröd eller en skiva mjukt bröd samt tio gram smörgåsmargarin. Efterrätt serveras till alla luncher.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om