Mässa om hållbar utveckling

Det handlar om deras framtid. Igår arrangerades en stor mässa, enbart riktad till ungdomar, med temat hållbar utveckling. -Det är vi som måste fixa det som förstördes innan vi föddes, säger Filip Nilsson, Brönjaskolans miljöråd.

UNIK MÄSSA. En mässa om hållbar uteckling arrangerades i går i Boden och den riktade sig bara till ungdomar. Från vänster: Eva Davidsson, lärare, Annika Torstensson, Fair trade center, Dennis Bröms, Brönjaskolans miljöråd, Filip Nilsson, Brönjaskolans miljöråd och Anna Lindahl, lärare.

UNIK MÄSSA. En mässa om hållbar uteckling arrangerades i går i Boden och den riktade sig bara till ungdomar. Från vänster: Eva Davidsson, lärare, Annika Torstensson, Fair trade center, Dennis Bröms, Brönjaskolans miljöråd, Filip Nilsson, Brönjaskolans miljöråd och Anna Lindahl, lärare.

Foto: Lars-Henrik Andersson

BODEN2008-02-01 01:45
Alla högstadieelever i Boden fick igår möjlighet att besöka den smått unika mässan som arrangerades i Folkets hus i Boden. En mässa med temat hållbar utveckling.-Vi vill att ungdomarna ska lära sig vad hållbar utveckling innebär. Vi ska ha ett bra liv i Sverige, men även ta hänsyn till andra människors förhållanden i andra delar av världen. Eleverna får också ställa frågor till de 24 organisationer som finns representerade på mässan, berättar läraren Anna Lindahl, Sandenskolan.Hon är en av fyra lärare som varit med om att forma temadagen. De övriga lärarna är Eva Davidsson, Joanna Hübinette och Malin EdelsvärdDessutom var åtta föreläsare engagerade. De besökte högstadieskolorna och talade om bland annat diskriminering, Norrbottens miljömål och vad fair trade är för något. Magnus Nildén, utrikeskorrespondent och idag verksam vid SVT:s Agenda, berättade om reportaget som avslöjade att bomull som används i Hennes & Mauritz, H&M, kläder plockas av barn som tvingas ut från sina skolor för att arbeta.-H&M har hög profil när det gäller etiska frågor men här visade det sig att företaget inte hade kontroll över var råvaran kom från, säger Magnus Nildén.Betala mer
Annika Torstensson från Fair trade center berättade att ungdomar villiga att betala mer för elektronik tillverkad under schysta förhållanden. Hon menar att konsumenterna måste sätta press på bland annat återförsäljare av leksaker och elektronik och fråga var produkterna är tillverkade och under vilka förhållanden.Dennis Bröms och Filip Nilsson går i nian på Brönjaskolan i Sävast och är med i skolans miljöråd.-Vi försöker att få vår skola mer miljömedveten, säger Dennis Bröms.-Alla måste ta ett ansvar, säger Filip Nilsson.Utsläpp
Brönjaskolans miljöråd hade också en tävling i sin monter. Det gällde att gissa vilken av de tre ballongerna, alla i olika storlekar, som innehöll lika mycket koldioxid som en skoter släpper ut på en kilometer.På mässan fanns också folkhälsorådets vice ordförande Catarina Ask och folkhälsovägledaren Lotta Nyström. De visade baksidan av rökning och vad en cigarett innehåller och vilka farliga ämnen en rökare får i sig.-Många har stannat upp och tittat på vår utställning och det här är ett fantastiskt arrangemang eftersom vi når ut till ungdomar, säger Catarina och Lotta.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!