Socialförvaltningens sommarrapport visar att antalet avvikelser har ökat med 273 jämfört med i fjol. Framför allt är det antalet fall och läkemedelshändelser som sticker ut. Det har varit 66 fler fall och 121 fler läkemedelshändelser.
Tre händelser har bedömts vara så allvarliga att kommunen har anmält dem enligt Lex Maria till Inspektionen för vård och omsorg. IVO.
Vad har hänt?– En sak kan vara att vi har uppmanat personalen att verkligen rapportera in avvikelser. Vi har påmint jättemycket om det, för det är det enda som leder till förbättringar. Om man aldrig lyfter upp bristerna blir de kvar så det är jätteviktigt att rapportera avvikelser, säger Catharina Liljeholm och fortsätter:
– Naturligtvis kan det också handla om brister i kompetens. Om vi inte har utbildad personal som kan ta på sig medicindelegering så får några mycket mer att göra. Jag har ingen analys om var de här avvikelserna har skett, så jag vet inte om det finns någon förskjutning mot något visst område. Jag vet inte heller om det finns någon koppling till bristen på sjuksköterskor. Det är väldigt svårt att i dag göra den här analysen.
Men hon reflekterar över att det är en väsentlig skillnad jämfört med i fjol.
– Vi måste ta det på största allvar, för samtidigt säger sommarrapporten att det har varit svårrekryterat och att det har funnits brister. Jag vill inte peka ut någon orsak. Det har jag inte tillräckligt underlag för. Vad det än är bekräftar sommarrapporten känslan vi hade inför sommaren, att det skulle bli en svår sommar.
Catharina Liljeholm tillägger att de på nästa socialnämnd kommer att diskutera avvikelserna mer.
Socialförvaltningen hade svårt att få tag i sommarvikarier. Trots att sjukfrånvaron inte ökade, utan snarare minskade blev det mycket över- och mertid. Inom hemtjänsten har sjukfrånvaron minskat i sommar. Inom äldreboendena var det inne 2,7 årsarbetare mer i mertid- och övertid i år jämfört med förra året, enligt Mats Björk, administrativ chef. Det är kopplat till bristen på vikarier.
Flera av vikarierna är nysvenskar. Viljan att arbeta finns, men språket ställer till med problem då brukarna kan få svårt att kommunicera med personalen. Det har också medfört en stor belastning på personalen som haft medicindelegeringen.
Hur stor har belastningen varit?– Det är svårt att säga. Ju färre vi anställer som får delegering, ju mer ansvar blir det för de andra som har delegeringen. Några får göra mer och det är olyckligt. De får ta på sig delegering för många och det är tungt och ansvarsfullt, säger Catharina Liljeholm.
Förvaltningen har satt språkfrågan i fokus. Den håller bland annat på att starta en fadderverksamhet och inrätta språkombud, som ska jobba med språkutveckling på arbetsplatsen. Men redan förra året förlängde man introduktionen från tre till högst tre veckor för sommarvikarierna. Det nyttjades framför allt på äldreboendena.
– I fjol våras så hade man tre gånger så många sökande som det fanns vikarieposter att besätta. Man upplevde ändå att man inte skulle klara att besätta alla vikariat. Skälet var att man upplevde att det var lite för stora språkbrister, säger Mats Björk och tillägger att man förlängt introduktionen även i år.