Manifestation för rätten till asyl
Rätten till asyl måste försvaras. Det anser Iranska flyktingars riksorganisation och rättvisepartiet socialisterna. På lördagen hölls en manifestation i Boden. - Det är inte bara mitt liv som är i fara om jag tvingas återvända till Iran, säger Shakhawan Drakhshani.
FÖRSVARAR ASYLRÄTTEN. Johanna Evans, Rättvisepartiet socialisterna och Gafour Abbasneyad från Iranska flyktingars riksorganisation i Boden medverkade i en manifestation för flyktingars rätt till asyl i Sverige.
Foto: Linda Kask
Shakhawan Drakhshani berättar att han bland annat medverkat i tv-sända politiska debatter i hemlandet och han har uttalat sig i regimkritiska tidningsartiklar. - Men Migrationsverket hävdar att de iranska myndigheterna inte har någon kännedom om mig. Jag har lagt fram hur många bevis som helst, säger han och suckar. Manifestationen som hölls på Medborgarplatsen i Boden var ett samarrangemang mellan rättvisepartiet socialisterna och Iranska flyktingars riksorganisation. Syftet är att försvara flyktingars rätt till asyl och att stödja det nätverk som bildats för att stoppa utvisningar av människor till länder de de riskerar att utsättas för våld och förföljelse. - Manifestationen är för alla, inte bara för ett särskilt land, säger Gafour Abbasneyad, Iranska flyktingars riksorganisation i Boden. Han tillägger:- Men vi kämpar särskilt för att minska utvisningar av kvinnor och barn till muslimska länder. De får ofta stora problem i hemlandet. Särskilt skydd för kvinnor
Güler Gül kommer från den del av Kurdistan som ligger i Turkiet. Hon vill särskilt uppmärksamma situationen för asylsökande kvinnor som flytt till Sverige tillsammans med sina män, eller som gift sig när de kommit hit. Migrationsverkets regelverk måste förbättras för att skydda kvinnorna, menar hon. - Även om hennes man slår henne och begår våldtäkt måste en kvinna vänta två år innan hon kan skilja sig från honom. Annars kan hon skickas tillbaka till sitt hemland, säger Güler Gül. Hon påpekar att kvinnor som lämnat sina män och utvisas till muslimska länder kan utsättas för våld och tortyr vid återkomsten till hemlandet. Hon påpekar att få muslimska kvinnor kan eller vågar lämna sina män, även om de utsätts för våld i äktenskapet. - Var är kvinnans rättigheter? Migrationsverket måste göra något för kvinnorna, oavsett vilken nationalitet de har, säger Güler Gül.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!