Manifestation för att Sofia ska få stanna kvar

Det blev en känslosam och tårögd manifestation för utvisningshotade Sofia Avraza.

Införa värdighet. Prästen Mogens Amstrup, Gunnarsbyn, vill införa väridghet som en parameter.

Införa värdighet. Prästen Mogens Amstrup, Gunnarsbyn, vill införa väridghet som en parameter.

Foto: Eija Dunder

Boden2015-09-10 15:44

Videon är inte längre tillgänglig

Vid lunchtid på torsdagen genomfördes en manifestation för att 17-åriga Sofia Avraza ska få stanna kvar i Sverige. Hon kom till Sverige för fyra år sedan med sin mamma, en moster och en kusin från Kirgizistan. De är dunganer, en muslimsk minoritet.

Under parollerna "Låt Sofia stanna" och "Vi står bakom Sofia" tågade cirka 300 personer, i huvudsak elever och personal från Björknässkolan, från skolan till Medborgarplatsen.

I täten gick Sofia Avraza, omgiven av sina kompisar Maja Pekkari och Lukas Lundkvist. Efter att alla gemensamt farmfört låten "Seasons of Love" från musikalen "Rent", hölls det tal.

– Det känns makabert och orättvist att vänta i fyra år, bli helt integrerad i det svenska samhället och sedan ryckas upp igen. Jag är stolt över er ungdomar som bryr sig om Sofia och hennes framtid. Jag hoppas att den hör manifestationen kan göra skillnad, menade Eivy Blomdahl, kommunfullmäktiges ordförande.

På elevernas begäran fanns även prästen Mogens Amstrup, Gunnarsbyn, på plats vid Medborgarplatsen.

– Fyra år är en lång handläggningstid och man hinner bli integrerad i det svenska samhället. Det här handlar om värdighet och Sverige har råd att införa värdighet som en parameter, påpekade han och möttes av applåder.

Det fälldes många tårar och efter talen var det kö av kompisar som ville ge en kram till en mycket rörd Sofia Avraza.

– Jag är glad för allt stöd, men orkar inte prata, sade hon mellan alla kramar.

Manifestation avslutades med sång utanför Migrationsverkets lokaler. För Sofia Avraza och hennes familj återstår nu bara vänta. Från måndag kan utvisningen verkställas. Men hoppet är som bekant det sista som överger människan och hoppas är det enda de kan göra nu.

Kirgizistan

Kirgizistan ligger i östra Centralasien. Blev självständigt 1991, då Sovjetunionen upplöstes. Den kirgiziska politiken präglas av motsättningar mellan klaner i den sydvästra och den norra landsändan. Spänningar mellan kirgizer och uzbeker i Ferganadalen kulminerade 2010 i våld som krävde hundratals dödsoffer och tvingade den auktoritäre presidenten Kurmanbek Bakijev på flykt. Sedan dess har landet regerats av en rad flerpartikoalitioner. Demokratin har gradvis stärkts.

Källa: landguiden.se (Utrikespolitiska institutet)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!