Många ukrainare kom till H2GS:s rekryteringsträff

H2 Green Steel ordnade ett rekryteringsevent i Boden torsdag och fredag för engelskspråkiga. Många ukrainare kom dit. Olena Lieonova och Tetiana Vainikainen kom dit. De vill jobba och letar alla möjligheter.

Tess Bojler, rekryterare på H2 Green Steel, i samtal med Tetiana Vainikainen från Odessa. 2025 ska företaget ha 1500 anställda och tre år senare 2000. Nästa år börjar de rekrytera till Stålverket i Norra Svartbyn.

Tess Bojler, rekryterare på H2 Green Steel, i samtal med Tetiana Vainikainen från Odessa. 2025 ska företaget ha 1500 anställda och tre år senare 2000. Nästa år börjar de rekrytera till Stålverket i Norra Svartbyn.

Foto: Lena Tegström

Boden2022-10-14 08:00

Företaget rekryterar hela tiden.

– Vi är närmare 150 nu och växer för varje vecka mer eller mindre, sade Karin Hallstan, presschef på H2 Green Steel.

Personalen har 16 olika nationaliteter och företaget har 47 procent kvinnor i ledningen.

undefined
"Vi vill plocka in alla i samhället och vet att det finns en grupp här som är engelsktalande. Så ville vi komplettera med det här rekryteringseventet och visa att de här jobben finns för dem också", sa Tess Bojler, rekryterare på H2 Green Steel. Intresset var så stort att det blev tre träffar i stället för en.

Nästa år börjar de söka folk till stålverket i Norra Svartbyn. Tess Bojler, rekryterare på H2GS, förklarade att de vill plocka in kompetenser från en så bred kompetensbas som möjligt.

– Eftersom mycket av informationen i media är på svenska så ville vi komplettera med det här eventet och visa att de här jobben även finns för dem.

75 personer anmälde sig. Många av dem är krigsflyktingar från Ukraina och söker sysselsättning.

– En ganska stor del av dem som anmält sig är kvinnor, tillade Karin Hallstan.

Tess Bojler höll en inledande information. Hon berättade dels lite om produktionen i stålverket, dels att de kommer behöva bland annat ingenjörer, operatörer, elektriker och mekaniker.

– En del behöver vi plocka in från vuxenutbildningar och yrkeshögskoleutbildningar. De drar i gång sina utbildningar till våren. Det här ger människor en möjlighet att planera lite i förväg, sade Tess Bojler, som också uppmanade deltagarna att hålla sig uppdaterade.

H2GS gör det här tillsammans med kommunerna. Företaget har på så vis möjlighet att förklara vad vuxenutbildningarna behöver innehålla för att man ska bli kvalificerad att söka jobb hos dem.

undefined
Olena Lieonova har jobbat som översättare på företag som producerade generatorer och traktormotorer samt för ett italienskt företag med kontor i Krakov. De producerade utrustning till pappersindustrin. Hon översatte bland annat olika tekniska dokument och skötte kommunikationen med kunderna.

Olena Lieonova från Ukraina är lärare i engelska. Hon har undervisat som lektor på universitetet, bland annat i teknik och har jobbat som översättare på två företag. Det ena producerade generatorer och traktormotorer, det andra utrustning till pappersindustrin. Där översatte hon bland annat tekniska dokument och kommunicerade med kunder.

När kriget bröt ut flydde hon med sin son och eftersom Sverige uppfattas som barnvänligt valde hon att komma hit. Hon tycker att det har varit svårt att vara utan jobb sju månader och kom därför till H2GS:s event.

– Jag är van att jobba med något och behöver vidmakthålla min engelska. Så jag letar efter alla möjligheter.

Tetiana Vainikainen är också från Ukraina och söker jobb. Hon har drivit en dansskola, lärde sig därefter engelska och har jobbat med översättning. Hon har en son och är ute efter ett mer stadigvarande jobb. Därför ville hon veta vad H2GS kan erbjuda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!