En av de som utfärdar skoterkort är Ranheimers Trafikskola, som brukar komma igång med sina första körningar i början av december. Men i år fick premiärturen dröja några veckor till.
– Vi har väntat på snömängden, vi är noga med det. Vi har ett ansvar för de som kör och kan inte riskera några skador, säger ägaren Anders Näslund.
Men under dagen kunde den första gruppen för säsongen ta sig ut. I utbildningen minst 180 minuters körning, där man får känna på en rad praktiska detaljer som skoterns bromssträcka och hur man kommer loss från en fastkörning.
Ranheimers Trafikskola finns i både Boden och Luleå men eftersom Boden har tillgång till ett bättre övningsområde hålls alla körningar här. Skotrarna lånas av Bodens Skoterförening.
– De är ju intresserade av att få nya medlemmar så det blir en win-win, säger Anders Näslund.
Ungefär hundra personer om året brukar ta sitt förarbevis hos Ranheimers och i nuläget är det 30–40 personer som står i kö för att få göra den praktiska delen. Åldersgränsen för att ta skoterkort är 16 år och det är också åldern på många av de som anmält sig till utbildningen.
– Men det är även en hel del äldre som dyker upp, de som inser att det inte går att gena längre utan att det är bättre att köra lagligt, säger Anders Näslund.
För 16-åriga Christina Åkerblom-Andersson som nyligen flyttat upp från Stockholm var det första gången hon körde skoter själv.
– Det var lite läskigt i början men gick ändå bra. Jag visste ju hur man gjorde, det var bara det att jag var nervös. Vi har en skoter i stugan i Härjedalen så jag har velat ta skoterkort sedan jag var 14.