Under helgen omkom en 20-årig kvinna på väg 97 mellan Boden och Luleå, och i fredags omkom ännu en man efter att en bil kommit över på fel sida av vägen på E4 söder om Haparanda. Dessa olyckor är inte inräknade i statistiken för årets första halva, som visar att bara storlänen Skåne och Västra Götaland har haft fler dödsolyckor än Norrbotten så här långt.
– Det är så pass små siffror så det kan lätt bli slumpartade svängningar när olyckor väl händer, säger Per-Mats Öberg, ställföreträdande regionchef på Trafikverket. Men alla som omkommer i trafiken är ett misslyckande, och vi ska analysera statistiken och kolla på vilken typ av olyckor det handlar om.
Långa avstånd och gles trafik
Enligt Per-Mats Öberg finns det några faktorer som utmärker Norrbotten från övriga Sverige, som till exempel lite äldre fordon, längre avstånd mellan orterna och glesare trafik som bjuder in till högre hastigheter.
– Du möter inte så många bilar mellan Gällivare och Överkalix till exempel, så då blir det lätt att man gasar på lite extra. När det dessutom är bättre väglag på sommaren blir man ofta ännu mer oförsiktig, och speciellt augusti brukar vara den värsta månaden, säger han.
Högtrafikerade sträckor prioriteras
Ett av Trafikverkets främsta arbeten för att leva upp till Nollvisionen är att införa mötesfria vägar och mitträcken, då mötesolyckor ökar risken för dödsfall markant. Det är på gång till hela E4:an och förhoppningar finns om att fortsätta arbetet som påbörjats efter 97:an. Men det kan dröja länge innan resten av länets vägar utrustas med den lyxen.
– Det är ett kostsamt arbete, och de vägar som prioriteras är de med minst 4000 fordon per dygn. Och i Norrbotten är det bara 97:an och E4:an som kommer upp i de siffrorna, säger Per-Mats Öberg.