M 74 ökar efter år av nedgång

Den fruktade laxsjukdomen M 74 ökar i Hedens fiskodling.
Dödligheten ligger nu på 17 procent.
- Det är oroande, säger odlingsledare Ture Johansson.

BODEN2006-05-31 06:00
De senaste åren har dödligheten i laxbestånden varit låg. Nu noteras dock en ökning.
Fiskhälsan, som på uppdrag av staten och odlingsföretag kontrollerar hälsotillståndet bland odlingsfisken, uppger att Sverige nog får räkna med att ha en dödlighet bland lax på mellan fem och tjugo procent.
2004 konstaterade Fiskhälsan en markant nedgång av laxdödligheten.
"Någon enkel förklaring till den markanta nedgången i
M 74 kan inte ges.", skriver Fiskhälsan i en rapport.
Men efter flera år av låg dödlighet ökar nu M 74.
Hedens fiskodling drivs av Vattenfall som enligt en vattendom måste plantera ut lax i Luleälven. Vid fiskodlingen har man noterat en ökad dödlighet i laxyngelstadiet.

Producerar mer
Hedens fiskodling producerar 30 procent mer lax första året än vad som anges i vattendomen. Detta för att kompensera en eventuell ökad dödlighet bland laxarna under första levnadsåret.
- Vi lägger in två miljoner romkorn och vi behöver strax under en miljon romkorn för produktion. Efter två år planterar vi ut lax enligt gällande vattendom. 2002 hade vi en dödlighet på 37 procent. 1992 då M 74 härjade som värst var dödligheten 66 procent. De senaste åren har dödligheten varit låg. Men det är oroande att M 74 ökar och vi får nu hoppas dödligheten inte ökar något mer kommande år, säger Ture Johansson.
Vattenfall sätter ut 540.000 laxar per år i Luleälven. Laxen är två år gammal när den planteras ut i älven. I det stadiet kallas laxen för smolt.

B-vitaminbrist
Laxar med M 74 har brist på vitamin B och något säkert svar på vad sjukdomen beror på kan inte experterna ge.
- B-vitaminbristen kan bero på laxens födointag i Östersjön och miljögifter i havet, säger Ture Johansson.
Han berättar att i de utbygga älvarna har man god kontroll på laxbeståndet och kan kompensera en ökad dödlighet, så länge det finns avelsmaterial.
- För Vattenfalls del och Luleälvens del är det ännu inga problem. De outbyggda älvarna kan dock få problem på sikt. Produktionen i älven minskar allt eftersom M 74 ökar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om