Lyckonapp för Boden

Guldfisken blev ett lyckat napp för Bodens kommun. Företaget räknar med att i framtiden ha 75 till 100 anställda. För det krävs nya, större lokaler. Dessutom hoppas företaget knyta till sig nya internationella kunder.

BODEN2005-05-21 06:30
Guldfisken behövde expandera och riktade blickarna mot Boden. Där fanns en lokal som passade och rekryteringen av personal såg gynnsam ut.<br>Guldfisken ser nu ut att bli en av Bodens största privata arbetsgivare. Fina fisken för en kommun som drabbats av hårda neddragningar den senaste tiden, framför allt inom offentlig sektor.<br>I dag har Guldfisken 28 anställda, merparten i A 8:s gamla militärrestaurang.<br>Bakom företaget står makarna Kristina och Kent Karlsson från Pålänge. De började 1987 med yrkesfiske men det var inte så lätt att livnära sig på bara fiske. Därför breddades verksamheten och en produktionslokal byggdes i Pålänge. Tanken var att satsa på vidareförädling av fisk i form av bland annat rökning och saltning. En butik byggdes också, men den flyttades för bara något år sedan till Luleå och en stor matvaruaffär.<br>Guldfisken behövde expandera ytterligare och fann lokaler i Boden.<br> ? Det passade oss bra, säger Kristina Karlsson.<br>Veckan före jul 2004 sparkade igång verksamheten i Boden. I den gamla militärrestaurangen tillverkas färdiglagade fiskrätter som portionsförpackas och sedan distribueras till en mängd ICA-butiker runt om i landet.<br>Nyligen var Kent och Kristina Karlsson i Italien för att titta på en ny förpackningsmaskin. De upptäckte också att det finns läge att även satsa på den italienska marknaden.<br>I dag har Guldfisken ett avtal med den stora livsmedelsjätten Delhaize i Belgien. Guldfisken säljer pastöriserad löjrom och ska även förse Delhaize med andra produkter så småningom.<br>Kristina Karlsson menar att produkter från norra Sverige är eftertraktade både i södra delarna av landet och utomlands.<br>I Belgien blev det stor uppståndelse runt den norrbottniska löjrommen och makarna Karlsson blev så smått ?kändisar? på kuppen.<br>Guldfisken tar sina råvaror främst från fiskodlingar i Norge. Löja fiskas i Bottenviken och behövs löjromslagren fyllas på så köper de in från andra fiskare.<br>Vid anläggningen i Boden produceras i dag 2.000 portionsförpackningar per dag. Målsättningen är 20.000 förpackningar färdiglagade fiskrätter.<br> ? Förpackningen är den stora flaskhalsen i dag, men med ny maskin och nya lokaler så kommer vi kunna öka produktionen. Vi har fått löfte av kommunen att den ska hjälpa oss hitta nya, större lokaler. Antingen bygger vi nytt eller så bygger vi om någon befintlig lokal. Att bygga om militärrestaurangen på A 8-området skulle dock bli för dyrt, säger Kent Karlsson:<br> ? Man kan alltid rationalisera mer, men man får inte tappa kvalité. Det kommer alltid att finnas en marknad för kvalitetsprodukter.<br>I går berättade Kent och Kristina Karlsson om sitt företag för näringslivsstyrelsen.<br> ? Det känns häftigt att Boden har en fiskindustri och jag tror Guldfisken känner stödet från bodensarna, säger kommunalrådet Bosse Strömbäck (v).<br> ? Ja, vi känner stöd och det är vi inte bortskämda med, säger Kristina Karlsson.<br>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om