– Den här forskningen är möjlig tack vare gåvor från svenska folket till Hjärt-Lungfonden, säger Linnea Hedman, docent vid Umeå universitet.
Hon är född i Boden men bor och bedriver sina studier i Luleå. Uppdraget är att följa upp de unika så kallade OLIN-studierna, som består av utvalda barngrupper som är representativa för befolkningen, kopplat mot verkningar av tobak och nikotin.
Det handlar om 5 400 personer som följts från åtta års ålder och nu är i tonåren respektive ung vuxen ålder. De studeras med hjälp av enkäter, lungfunktionstest, pricktest och blodprov.
Linnea Hedmans forskningsprojekt har fokus på livskvalitet kontra betydelsen av tobaksrökning samt bruk av elektroniska cigaretter kopplat till astma och allergiska sjukdomar.
Exempelvis vilka typer av astma från barndom till vuxen ålder som kan identifieras och hurde relaterar de till miljöexponeringar, levnadsvanor och livskvalitet.
Det finns även ett stort behov av forskning om nya tobaks- och nikotinprodukter och deras hälsoeffekter. Projektet bidrar med kunskap av stor betydelse för en mängd samhällsaktörer.
– Genom forskningen kan vi rädda liv och ge människor fler friska levnadsår. Vi vill därför tacka alla givare som bidrar till livsavgörande genombrott i forskningen, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.