Lotta Karlsson vill ge förutsättningar att skapa kultur i Luleå

Lotta Karlsson, 39 år, från Boden är nominerad till Sveriges Bästa Företagare 2024 av bokföringsfirman Bokio. Hon brinner för att det ska gå att bo och verka som kulturskapare i Norrbotten.

Lotta Karlsson är nominerad av Bokio till Sveriges Bästa Företagare 2024.

Lotta Karlsson är nominerad av Bokio till Sveriges Bästa Företagare 2024.

Foto: Magnus Stenberg

Boden2024-09-14 11:00

Nyheten i korthet

  • Lotta Karlsson, från Boden, är nominerad till Sveriges Bästa Företagare 2024 av bokföringsfirman Bokio för sitt företag Kind Exploring.
  • Karlsson strävar efter att skapa möjligheter för kulturskapare att bo och arbeta i Norrbotten, utan behovet att flytta till större städer.
  • Trots utmaningar tror Karlsson på sin affärsidé och arbetar för att skapa hållbarhet för sig själv och sina kollegor inom kulturbranschen.

Fram till söndag pågår röstningen, men själv blev hon glad bara av att bli nominerad.

– Det är roligt och fint att Bokio tar initiativet att lyfta fram även oss små företagare. Men det häftigaste är ändå alla fina reaktioner. Att folk går in och röstar och uppmuntrar mig till det jag gör – det ju superfint att få ta del av.

undefined
Lotta Karlsson är nominerad av Bokio till Sveriges Bästa Företagare 2024.

Lotta Karlsson har en bakgrund som först kantor, sedan som kommunikatör i Svenska kyrkan, men hade länge haft en dröm om att starta eget. 2019 började hon gå in i företagandet och har sedan växlat upp successivt tills det blev en heltidssyssla.

2021 registrerade hon företagsnamnet Kind Exploring.

– Det står för ett förhållningssätt och är grunden för allt det vi gör. Det handlar om ett vänligt utforskande av samarbeten och av kulturen i sig i mötet med människor.

undefined
Lotta Karlsson som Daisy i föreställningen "Kom öde ö rädd" av Bo Selinder, skapad utifrån en bok av Fanny Felicia Svanberg.

Fem år tidigare hade hon börjat jobba med artisten Bo Selinder från Luleå. De träffades på en sångkurs med medlemmar från a cappella-gruppen The Real Group och hon frågade om han var intresserad av att samarbeta med sånggruppen Accja som hon var medlem i. De satte igång ett projekt där Accja sjöng Bo Selinders låtar tillsammans med honom. Projektet blev av bestående karaktär och fortsätter än idag.

– Det som slog mig var att efter varje konsert mötte jag så många från publiken som hade wow-reaktioner och tyckte att han var så sjukt bra. Sedan som ett brev på posten kom kommentaren: Han måste flytta till Stockholm för att bli något.

undefined
Lotta Karlsson, längst till vänster, under ett framträdande på LEA med sånggruppen Accja. Bo Selinder står längst fram.

Det här triggade henne.

– Väldigt många norrbottniska kulturskapare behöver flytta till Stockholm för att kunna göra det de brinner för. Men Bosse älskar ju Luleå och är inte alls intresserad av att bo någon annanstans.

Ur frustrationen föddes affärsidén: Hon ville skapa förutsättningar att bo och skapa kultur i den landsände som man älskar.

undefined
Sånggruppen Bo Selinder & ACCJA, där Lotta Karlsson ingår, firar tio år i år. Under hösten väntar en jubileumsturné med stopp på sex norrbottniska orter med premiär 3 oktober i Råneå, orten där Lotta Karlsson vuxit upp.

Företagsformen är enskild firma. Den ende anställde är Bo Selinder, därutöver arbetar hon med andra kulturskapare som också har egna firmor på faktura. Hennes egen roll är producent och sjungande skådespelare.

– Det är lite luddigt vad en producent är, men jag brukar säga att jag är mästerfixare. Jag ser till att det blir möjligt att skapa den kultur vi skapar, för arrangörer att arrangera och för publiken att komma och uppleva.

Föreställningen Skillingnytt med nya sånger om gamla minnen, Kulturbåten med artister som uppträder i skärgården och till havs, workshops och musikteatrar för barn, en bok med Bo Selinders vistexter, produktioner med Accja, Bo Selinders egna gigs och en hel del annat – allt är resultatet av Kind Explorings arbete.

undefined
Bo Selinder och Lotta Karlssons Skillingnytt är en föreställning vill inspirera till att ta vara på våra minnen för framtiden. Totalt har Bo Selinder och Lotta Karlsson spelat över 50 Skillingnytt-föreställningar och fler kommer det bli

Hur känner du i dag, fem år efter starten – är det möjligt att bo i Norrbotten och skapa kultur?

– Det är svårt och det är tufft. Vi har kunnat skapa jobb både åt oss själva och åt andra och det är jag väldigt stolt och glad över. Samtidigt är det ett föränderligt landskap, vilket gör att jag behöver vara på tå hela tiden.

Hon söker bidrag och sponsorer för att få det att bära, men känner att det finns en gräns för hur länge det kan fungera med dagens förutsättningar. 

– I perioder när vi har mycket arbete och tillräckligt med intäkter hinner vi inte med det som krävs för att ha jobb även om ett halvår. Det är egentligen inte hållbart.

undefined
Lotta Karlsson i föreställningen Skillingnytt.

Men än tänker hon inte ge upp.

– Jag är tjurig av naturen och försöker skapa en hållbarhet för både mig själv och mina kollegor. Så svaret på frågan om det går är: Kanske, vi får se. Jag jobbar på det.

Motiveringen

Bokföringsfirman Bokio har arrangerat tävlingen där en kombination av folkets röster och en expertjury avgör vem av de 40 nominerade som ska vinna.

Röstningen pågår fram till 15 september.

 Förutom äran och uppmärksamheten får vinnaren 10 000 kronor och ett diplom som bevis på sin prestation.

Motivering: "Bland de cirka 40 nominerade småföretagarna i landet utmärker sig Lotta för sitt exceptionella bidrag till det lokala samhället genom sitt företag. Lotta Karlsson brinner för att skapa arbetstillfällen inom kultursektorn. Hon knyter, på ett kreativt och nytänkande sätt, band mellan kulturlivet och näringslivet där resultatet är en win-win med större och mer bärkraftig kulturaktivitet och starkare dragning till den norrländska glesbygden."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!