På måndagen verkade det först som att inga av de nio som sagt upp sig hade valt att medverka i de frivilliga och individuella samtal som skulle ordnas under innevarande vecka.
Enligt uppgifter från kommunen senare under måndagen framkom att hittills fem av sjuksköterskorna var beredda till samtal.
Sjuksköterskorna arbetar under uppsägningstiden och 30 april är sista arbetsdagen om inte konflikten löses.
– Just nu händer ingenting, säger taleskvinnan Berit Ekervhén. Det känns som att vi är på ruta noll efter det möte som hölls förra fredagen.
Åtminstone ett krav är uppfyllt: En egen lokal. Lönemässigt är önskemålet 35.000 kronor. Men om sjuksköterskorna ersätts med anställda från ett bemanningsföretag blir detta dyrt för kommunen, enligt Berit Ekervhén.
– Ungefär 75.000 kronor i månaden dyrare än att ge oss 35.000 kronor i lön.
Hur är klimatet mellan er och arbetsgivaren?
– Ganska svalt. De pratar ju inte med oss. Men det är ju många nu som fått andra erbjudanden, fast de flesta vill ju att det löser sig.
Socialnämndens ordförande Béatrice Öman (S) har inte så mycket nytt att meddela.
– Det svåraste av sjuksköterskornas krav på förvaltningsnivå är att reagera på särskilda lönekrav för en speciell grupp ovanför den pågående lönerevisionen. Något sådant kan vi inte åstadkomma.
Sjuksköterskornas krav var sammanfattningsvis egen lokal, lönen, inte tre semesterperioder och att de två personer som slutade vid jul skulle ersättas. Brister i kommunikation och arbetsmiljö har också förts fram.