Gnistrande solsken med vy över ett fruset höstlandskap där en historisk stålsatsning ska ta form. I bakgrunden sprakande högspänningsledningar från ställverket som tar emot förnyelsebar kraft från Luleälven.
Den som ville sola sig i glansen av den planerade industrirevolutionen i norra Sverige kunde inte valt en bättre dag.
Exempelvis en statsminister ute på en slags avskedsturné.
I Norra Svartbyn möttes Stefan Löfven av en delegation från Bodens kommun och H2GS. Cecilia Kvibacke, utvecklingsansvarig för Svartbyprojektet, höll en dragning över markområdet och hur kommunen arbetar proaktivt med dialoger för att planerbetet ska gå smidigt. Kommunalrådet Claes Nordmark (S) berättade att han fortfarande stöter på tvivel hos befolkningen, "Ska det verkligen bli något?", medan H2GS vd Henrik Henriksson uppgav att projektet röner stort intresse bland unga.
– Det finns en nidbild av stålverk. Det är viktigt att vi förmedlar att det inte är så ett stålverk designat för 2024 ser ut. Det blir inget Ruhrområde. Det stärker vår förmåga att rekrytera. Yngre människor gillar att det finns ett högre syfte och en samhällsnytta. Därför känns det rätt att börja i Boden, där det finns starka naturvärden. Det skapar en vilja att vara, leva och bo här, sade Henriksson.
Statsministern nickade.
– Den generationen som växer upp nu tänker mycket klimat. Då funkar det där, sade Löfven.
Elförsörjningen och arbetskraftsinflyttningen är dock enorma utmaningar som måste lösas.
I tidigare artiklar har vi berättat att energiöverskottet i norr slukas flera gånger om av de satsningar som Hybrit, H2GS, Northvolt och LKAB planerar.
Röster höjs för den nya teknikens kärnkraft. Är det uteslutet att S satsar på det?
– Vi har aldrig stängt dörren för kärnkraft. Problemet är att ingen vill investera i det. Tyngdpunkten i framtiden ligger oavsett på den fossilfria elproduktionen, sade Löfven.
Går det att undvika "fly in, fly out" för att lösa kompetensförsörjningen till kommunerna?
– Absolut. Vi hörde ju H2GS vd berätta om intresset från yngre. Här finns fantastisk natur och många andra värden, samtidigt som företagen siktar på att bli en del av samhället. Inte bara skapa arbetstillfällen, utan även ta ett socialt och kulturellt ansvar.
Vad kan regeringen göra för att hjälpa kommuner med begränsade resurser att bli attraktivare?
– Staten har de senaste åren fyllt på med bidrag till kommuner och regioner. Sedan finns en möjlighet att staten kan hjälpa till ytterligare. Men det är en helhet. Ekonomiska medel, utbildning, infrastruktur, energi. Ett samhällsbygge.
Ett konkret exempel: Kan regeringen ge LKAB direktiv att bygga Europas största äventyrsbad i Svappavaara, mellan Gällivare och Kiruna?
– Jag vill inte gå in i någon diskussion kring sådana projekt.
Boden och Luleå vill ha 150 miljoner i samhällsomställningsstöd för att bland annat skynda på planarbete. Skellefteås kommunalråd krävde nyligen i radio att staten måste hjälpa kommuner som ska växa snabbt. Vad har du för besked till dem?
– Som jag sa, vi har fyllt på hos kommuner och regioner. Sedan har vi utsett en samordnare för att föra dialog. Utöver det har civilminister Lena Micko (S) nu fått i uppdrag att träffa representanter från kommunerna och identifiera behov. Vi får se var det landar.
Boden och Luleå vill skapa ett grönt stålkluster i Norrbotten samt stå som värd för en branschkonferens på europeisk nivå. Har du något besked kring det?
– Jag såg det där brevet. Vi tittar på möjligheten. Jag gillar framtidsoptimismen.
Flera gruvetableringar har gått i stå. Nu ska vi bygga ut kraftnätet och anlägga vindkraftparker också. Det blir en krock med intressen för rennäring, besöksnäring och försvarsmakt. Hur ska detta gå till?
– Krockar är oundvikligt, men det måste gå att hitta samsyn. Lika viktigt är att tillståndsprocesserna blir effektivare. Vi hör vad Boden berättar. Med dialog och samtal går det att komma långt.
Under de här sju åren som statsminister, vilket är din viktigaste insats för Norrbotten?
– Arbetet kring klimatomställningarna och att vi satsat på Norrbotniabanan. Den borgerliga regeringens beslut runt 2006/2007 försenade den mycket.
Stefan Löfvens sista besök i länet, innan kongressen där han avgår, innefattade även ett stopp på Bodens business park och en visit i Luleå hamn.