"Kommer ge stora konsekvenser för turistnäringen"

LKAB:s utspel om att persontrafiken måste flytta över från Malmbanan till landsväg väcker känslor. Att stänga persontrafiken skulle ge stora konsekvenser för turistnäringen menar Anki Granström, ordförande i Bodens turism.

Anki Granström, ordförande i Boden turism ekonomisk förening, menar att det får stora konsekvenser om persontågen inte får gå på Malmbanan.

Anki Granström, ordförande i Boden turism ekonomisk förening, menar att det får stora konsekvenser om persontågen inte får gå på Malmbanan.

Foto: Ulrika Vallgårda

Boden2024-05-12 17:00

– Persontågtrafiken är oerhört central för besöksnäringen i vår norra landsända, säger Anki Granström.

Att åka tåg är för turisterna inte bara ett transportsätt, utan ofta ett medvetet val för att de vill resa hållbart, konstaterar hon.

– Turistnäringen i Norrbotten satsar mycket på hållbar turism. Att stänga ner persontrafiken på järnvägen skulle få stora konsekvenser.

Vad tänker du om LKAB:s uttalande?

– Det är klart det väcker mycket känslor. Det är en utmaning när flera olika näringar och branscher ska dela på resurserna. Malmen är viktig och behöver kunna transporteras. Men vi ska inte glömma att även besöksnäringen är en stark näring i Norrbotten med flera miljarder i omsättning. Så jag önskar så klart att vi hittar en lösning där persontågen och malmtågen kan samsas.

undefined
Anki Granström, ordförande i Boden turism ekonomisk förening, menar att det får stora konsekvenser om persontågen inte får gå på Malmbanan.

Hon är inte förtjust i LKAB:s retorik.

– Jag tycker att man gör det lätt för sig. Det är enkelt att säga att "då lägger vi ner ett pelletsverk". Men verkligheten är mer komplex än så. Vi har starka internationella varumärken inom besöksnäringen i Norrbotten med hela fjällvärlden dit människor från hela Europa reser med tåg. Vi kan inte bara stänga ner järnvägen för dem. Infrastruktur och transportvägar är redan nu ett hinder för utveckling av besöksnäringen.

Hon tror att många turister kommer att välja andra resmål när de får veta att de måste lämna sin nattågskupé och kliva på en buss någonstans längs vägen.

– Det kommer att drabba besöksnäringen hårt. När du reser med stor ryggsäck, skidor och övrig packning är det inte så enkelt att lasta om allting till buss.

Persontågtrafiken behövs även för arbetspendling poängterar hon.

– Det handlar om kompetensförsörjningen inte minst kopplat till industrin i Kiruna- och Gällivareområdet.

Grundproblemet, menar hon, är det eftersatta underhållet av järnvägen.
– Kommunerna och regionen har inte själva resurser att bygga ut tågtrafiken utan här behöver vi hjälp från regeringen.

undefined
Gruvnäringen och turistnäringen måste kunna samsas om järnvägen menar Anki Granström, ordförande i Boden turism ekonomisk förening.

Vy tåg som kör persontrafiken på Malmbanan har också reagerat mot gruvbolagens uttalanden.

– Vi har självklart stor förståelse för deras behov av att frakta på järnväg, men det finns också ett stort behov av persontrafik – för de som bor i området, de som arbetspendlar och för besöksnäringen, säger Elisabeth Rönnlund, planeringschef, Vy Tåg.

Annika Fredriksson, vd för Swedish Lapland avböjer att kommentera.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!